Rolig kväll med matgänget. Extremt bra mat med goda viner, väldigt lyckat. Efter påtryckningar lägger jag upp lite mer information om maten.
Fem vaktlar fick sätta livet till. |
Serrano, Monte Negro och sardell. |
Chardonnay Vieilles
Vignes 1998 (Legras)
Detta
som var så bra förra gången känns rätt trött den här gången.
Lite fadd frukt och lätt oxidativt drag. Helt ok men har sackat ihop
en del. Visst är det gott men det saknar stuns och frukt för att
vara riktigt intressant.
Cuvée Orphale 1998
(Saint-Gall)
Betydligt
mer fruktig och komplext än det andra bubblet. Väldigt fruktigt i
en rätt inställsam stil. Mycket nougat, kex, röd och gul mogen
frukt.
Mjuka
syror, söta citrustoner, fruktigt med bra djup, mognad och
komplexitet. Väldigt bra bubbel, om än något snällt och
inställsamt, för sitt pris.
Riesling Nonneberg 2004
(Breuer)
Breuer
brukar alltid vara bra men flera gånger har de dragits med ett lite
trött intryck och en beska som stört. Den här flaskan har inte
alls de problemen utan sitter ihop perfekt med lagom långt gången
mognad.
Väldigt
tydlig Rieslingdoft med stort djup av grapefrukt och andra
citrustoner, petroleum och andra väntade rieslingdrag. Väldans bra
doft.
Lång
och tät, fet smak med lagom syror och drag av lime och grapefrukt,
ingen som helst beska i eftersmaken. En del tropisk frukt. 2004
upplevs som en ovanligt lyckad årgång för Nonneberg.
Extremt bra mat, bästa vi har lagat hittills på våra middagar. Rätterna var gamla favoriter från ställen som Oaxen, F/L, Bon Lloc etc.
Grymt bra odlad kaviar |
Halstrad gös med kaviarsås. |
Riesling
Schartzhofberger Spätlese 2007 (Egon Müller)
Återigen
en supertydlig rieslingdoft, att det är Mosel är även det helt
uppenbart. Den känns sent skördad och rätt utvecklad.
Förvånansvärt utvecklad med tanke på sin modesta ålder.
Doft
av sent skördad frukt med djup och komplexitet. Redan nu en hel del
petroleum, tropisk frukt. Yummy.
Supertät
smak, långt och gott. Väldigt bra och häftigt, men prismässigt,
nja, väl saftigt.
Här kokade vi en fond på havskräfta som vart, tillslut, enormt bra vilken smörades lätt och serverades med primörer och varsin svans kokt i 30 sekunder. Den här var givetvis före fiskrätten ovan med kaviarsåsen.
Pinfärsk havskräfta med loco god sås. |
Chardonnay Les
Noisetiers 2008 (Kistler)
Det
här är stort och fläskigt, första tanken är en dunderfet
Meursault men det är väl svulstigt och kompakt för det. Intrycket
är varmare, är inne på Yattarna eller liknande. Kokos, kaffe, fat,
något sen skörd, varm mogen frukt.
Smaken
får mig in på Kistlerspåret. Rätt låg syra, väldigt smakrikt
och komplext men definitivt inte bourgogne. Lättgillat och
lättdrucket, lite mer syra och mineralitet hade uppskattats på den
här prisnivån men annars är det grymt bra.
Côte-Rôtie 2003
(Jamet)
Det
här var mitt vin. Tänkte det skulle var kul för mina
borgognefantaster till vänner att prova det här om det det tedde
sig som förra gången, vilket det gör.
Det
första intrycket är väldigt burgundiskt med mängder av söta röda
bär, blommor, parfym, lätta fattoner, mineral. Med luft blir det
mer syrahlikt med mer kött/chark med sina lätt rökiga drag,
extremt bra och karaktärsfullt.
Medelfyllig
fräsch smak med röd frukt, mineral, charktoner, jord, blommor,
orientaliska kryddor. Stort vin som förmodligen toppar om
ytterligare några år. Skönt med en Jamet på nivå som jag
förväntar mig efter en heltrist 2005'a i vintras som behövde
betydlig fler år.
Vaktel med primörer och smörad skysås. |
Barolo Rocche 2000
(Vietti)
En
typisk Nebbiolo med örter, rödsyrlig frukt, tegel, nypon, teblad,
rätt tydliga fattoner. Inte modern som säg Spinetta men ligger ändå
en del åt det moderna hållet. Känns som den har första drag av
utveckling men är fortfarande rätt ung. Mycket förvånande att den
var från 2000, känns yngre.
1 kommentar:
Låter trevligt! Lite mer info om menyn hade varit kul.
Skicka en kommentar