Först öppnar jag Finca Dofí 2001. Den här typen av vin blir alltmer ointressant för mig, jag vet iof att det finns bättre Prioratviner än det här.
Det luktar starkvin, portvin i trist
stum fas skulle jag säga. Mest torkad mörk frukt, russin, eldig
känsla, stumt och rätt trist i största allmänhet. Det här är
ett vin som bara kan bli omtyckt av de som vet vad det är och vad
det kostar. Usel pris/kvalitetsleverans, 499 kr, jo men tjena! Nu
betalade jag runt 200 vilket är helt ok men mer än så borde den
här typen av vin inte kosta.
Kompakt och eldig smak, russin och
kryddor, rätt ointressant och utan fräschör.
Förra gången jag drack det här hade
jag inga förväntningar alls och drack det bredvid ett av årets
mest negativa vinupplevelser, Tenuta Belguardo 2003. Då tyckte jag
det var bättre än väntat men nu finns det inga förmildrande
omständigheter.
Lånad/snodd bild... |
Som jämförelse testar jag Gran
Clos 2004 parallellt. Det är givetvis också kompakt och eldigt,
minst lika eldigt, men det finns nåt mer som lyfter det här och gör
det klart mer intressant. En örtig/gräsig ton som går mot slånbär
blandat med en balsamisk känsla och en liten ruffighet som får det
att kravla sig ur det massiva alkoholträsket.
Kanske inte heller ett favoritvin men
klart bättre och mer givande än Finca Dofí, det här är faktiskt
riktigt gott. För mindre än hälften av Finca Dofis pris har jag
inga problem med det här. Smaken har den vanliga kombon av
julkryddor, teblad, dov mörk frukt etc men med den ovan nämnda
balsamiska känslan.
Ur mitt perspektiv är
Priorat tillsammans med den moderna vinstilen från södra Rhonedalen
med omnejd den mest uppblåsta bubblan bland exklusiva viner just nu. Jag kan inte fatta varför de hyllas som de gör, och de har likheter
sinsemellan. Sen finns det givetvis ett och annat vin därifrån som
är bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar