Tänkte lägga upp mina intryck efter en hektisk matorgie i London, delar upp dem efter dag. Först dag ett alltså.
Gordon
Ramsay
Gordon Ramsay
behöver ingen närmare beskrivning. Bland alla restauranger han
driver så är det här hans främsta med tre stjärnor. Trots att
det nog var länge sedan han själv jobbade i köket så ska nivån
hålla sig på trestjärnig nivå i en klassiskt fransk stil.
Personalen är
extremt välkomnande och trevlig rakt igenom, trots att en del ser ut
som fotbollshuliganer (det gör iofs Gordon också). Trevligaste och
proffsigaste personalen på hela resan.
Som alltid ett
glas Manzanilla som fördrink medan man fick lite ostfyllda
smördegspuffar att stoppa i sig. Vi la i övrigt inte så mycket fokus på vinerna. Drack ett gott glas Mullineux Blanc till rätterna.
Ruggigt trevliga Jean-Claude visar köket. |
Även trestjärniga kockar måste göra skitgöra som att skala tomater. |
Ammisen bestod av
en liten havskräftstjärt på en liten bädd fina grönsaker
varefter en tomatconsommé hälldes runt (alltid consommé på sådana
här ställen). Väldigt fräsch bra början, mild och lätt.
En välgjord
ankleverterrin serverades lite för kall vilket gjorde att den var
lite för fast vilket också dämpade smakerna. serverades med en
millefueille av fruktmarmelader och små bitar av rökt anka.
Signaturrätten,
ravioli med hummer, havskräfta och lax serverades med en enastående
god sås. Raviolin var rejält matig på gränsen till stabbig med
hög kvalitet på råvarorna. Väldigt gott på ett lättgillat sätt.
En liten bit
piggvar som enligt mig var aningens överkörd serverades med en kräm
på vita bönor, hela vita bönor och små fina bitar av fläsk som
gav en fin smakbrytning. Subtil och aningens slätstruken rätt. Den
minst bra rätten. Jag vet att många normalkonsumenter okunnigt vill
ha sin fisk så här (ca 55 i kärntempertur) så frågan är om det
är en miss eller en anpassning efter det.
Huvudrätt var
lamm serverat på tre sätt, väldigt hög kvalitet på köttet, lätt
kokta primörer (hur nu man får tag i det den här tiden på året)
och klassik välgjord sky runt om. Väldigt bra men inte enastående.
Wearings lammrätt är fortfarande den bästa jag ätit.
Bra men inte så
värst minnesvärda desserter. Perfekt gjord Créme Brulée, god
violsorbet etc.
Helhetsbilden är ytterst välgjord traditionell fransk mat på hög
nivå men jag upplevde inte den där allra högsta nerven/växeln som
det kan ha vilket tex Rochat har och Ducasse senare visade sig ha. På
den här nivån räcker det inte att vara väldigt bra, jag förväntar
mig storverk och i princip inga slätstrukna rätter. Stark tvåa
enligt mig, inte på samma nivå som Ducasse at the Dorchester, San
Pau eller Rochat för att nämna några.
Hedone
Hedone drivs av en
svensk som bott länge i Frankrike och där tagit till sig mattänket
från Frankrikes främsta restauranger. Där har han även sysslat
med att leta rätt på och få fram de allra främsta råvarorna som
finns. Han drev/driver matbloggen Gastroville. Nu när han sedan
några månader tillbaka har startat upp en restaurang i London är
fokus på väldigt avskalade rätter med klassisk fransk prägel, tre
komponenter på varje tallrik, och totalt fokus på huvudråvaran som
ska vara den bästa tänkbara.
Att driva det
avskalade till den här nivån är rätt vågat och bland
matskribenter verkar han dela upp dem i två läger. En del som AndyHayler är lyriska medan andra tycker att det blir avskalat på en
nivå som gör det ointressant.
Det första som
kommer var en créme brulée smaksatt med sjögräs (eller liknande) och ett
umamitäcke, udda, bra och kul.
Första riktiga
rätten är en halv silverlök bakad tills den är perfekt mjuk
serverad med tunna skivor päron och en smörsås med citrustoner.
Det är precis så avskalat som det låter men godare än det låter.
Bra men det är fortfarande bara en lök, här skulle jag vilja ha
mer smakbrytningar för att göra det intressantare.
Ett bakat ägg
serverades med en kräm på svamp och stekt svamp, gott och bra men
jag börjar bli lite trött på alla bakade ägg man får på dessa
restauranger.
Rätten med två
halstrade pilgrimsmusslor var fantastisk. Huvudsakligen för att
kvaliteten på musslorna var sanslöst bra, jag har ätit många
pilgrimsmusslor genom åren men aldrig ätit så här goda pilisar.
Enkelt serverade med minisquash där den fyllda blomman sitter kvar
och en välgjord sås med morotsjuice runt om.
Liknande
upplevelse var köttet. Superenkelt serverat med förvällda
babyendiver och stekskyn. De gånger jag har ätit kött av den här
kvaliteten kan jag räkna på ena handens fingrar, imponerande.
Enkelheten och
nivån på råvarorna påminner mig lite om Rochats trestjärniga
utanför Lausanne. Möjligtvis tycker jag att tillbehören istället
för att bara vara nedtonade sidosmaker skulle kunna accentueras och
lyfta rätterna ytterligare men jag tycker om den extrema filosofin
bakom sättet att laga mat på. Det blir också lite konstigt att
jämföra dessa rätter med betydligt mer elaborerade rätter på tex
Ducasse där fler smaker samspelar. Men råvarumässigt åt vi inte
bättre på något annat ställe under vår matorgie i London.
Bedömningsmässigt motsvarar det en stark etta även
om råvarorna är helt klart trestjärniga, så sett till det borde det vara högre. Intrycket av Hedone växte
när jag tänkte tillbaka på det efter att ha varit på fler ställen
i London.
Brödet var bland
det bästa under hela resan, britterna är generellt inget vidare på
bröd så det är lätt för en svensk att göra det bättre.
Drack ett
fascinerande vin som finns på exakt alla Londons toppkrogar just nu.
General de la Revolution av Abbatucci. Han gör viner av inhemska
druvor på Korsika och verkar vara superhet i London just nu.
Druvorna är Biancone, Carcajolo, Paga Debbiti, Riminese, Rossula
Brandica och kändisen i sammanhanget; Vermentino. Alla som är
familjära med dessa druvor räcker upp en hand...
Har aldrig sett
dem i Sverige men det borde bara vara en tidsfråga tills Wine Trade
eller någon annan med deras inriktning tar in dem. Stramt och lite
svårgillat i början men med hög kvalitet, behövde luft. Påminner om en alltför
ung stram Chablis av Dauvissat eller nåt, fast med lite annan bredare smakpalett. Vore väldigt kul att
lagra det här några år och se vad som händer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar