Bourgogne Blanc 2007
(Roulot)
En
ynka flaska av denna fick jag med mig för ett par år sedan från
södra Frankrike. Roulot är ju bra i en mineraldriven stram stil,
tänkte att den borde vara hyggligt tillgänglig nu och funka till
stekt pilis med jordärtkockskräm.
Nja,
det är den inte riktigt. Fortfarande stram och lite knuten. Mer
Pulignyig eller Chablis Grand Cruig i stilen än Meursault som är
Roulots hemvist. Stenfrukt, krita, lite lätta fattoner, väldigt bra
men lite ungt knuten. Luftar vinet vilket hjälper en del men den
skulle tjäna på runt 3-5 års ytterligare lagring.
Dock
imponerande bra för en bourgogne blanc, den jabbar klart över sin
viktklass. Det är nog bara Arnaud Ente som kan matcha denna (fast i helt annan stil).
Vinha Formal 2008 (Luis
Pato)
Det
bästa vita vin från Portugal jag hittat är helt klart Maritavora,
varför tas det inte in igen? Den här sprang jag på för ett tag
sedan och gillade. Alltid kul att vidga sina vyer. Kommer från
Beiras och är ett sällsynt endruvsvin av den lokala druvan Bical.
Klart
egensinnig doft med örtiga drag, anisfrön, honung, kamomill, bivax,
en del fat och ett lätt oxidativt drag som påminner om en del
bioviner. Kul och riktigt bra.
Fyllig
mogen smak. Även här en anings oxidativ men inte så det stör,
honung, kolaremmar från fat, mjuk krämig gul fruktighet, örter.
Riktigt bra om än inte på Maritavoras nivå, lite för dyr tyvärr
jämfört med hur den levererar. 160-170 hade känts mer rimligt än
248 kr men väl värt att prova.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar