Få restauranger har fått
så pass mycket uppmärksamhet som Gastrologik senaste tiden, idel
lovord. Jag och ett par vänner fick plats för nån månad sedan.
Egentligen var det inte det perfekta tillfället då jag hade haft en
lång dag och ville gå en annan dag men det går ju inte att tacka
nej till det här.
Väldigt seriöst första
intryck med lagom strikt men personlig servis. Gott bröd med smör
vispat med bortglömd ört, standard, ok gott.
Bra ammis i form av kräm
av tuppkam täckt med äpple. Mycket bra ammis som höjde mitt humör
rejält. Sen fortsätter det i samma stil, alldeles enastående
ammisar med udda saker som glass på ramslök med salta krutonger,
friterad torsk etc. Djupt imponerande start. Det här hade varit en
bra start på en stark tvåtjärnig. Udda men samtidigt avskalat och
stabilt, osar självförtroende.
De har förstått
crescendotänkandet i en meny med en fräsch havsdominerad första
rätt av ett ostron täckt med ett skum. Gurka och ostron är öppet
mål, kan aldrig bli fel. Mycket bra.
Fjärsing är en nygammal
klassiker som de lyckades höja till en ypperlig nivå med sällsynt
fräschör (fjärsing kan lätt bli trist). Det är väldigt bra men
jag som fiskfantast upplevde den som en fiskrätt för människor som
inte tycker om fisk. Smakerna runtom, nässelkräm, brynt smör etc
dominerar väl mycket. Se min hyllning av Ducasses helle för att
förstå när jag som mest älskar fisk. Men det är petitesser,
rätten är ytterst bra, mycket bättre än det mesta som serveras i
sthlm.
En pilgrimsmussla av
kvalitet i nivå med de färska dykfångade jag äter på helgerna är
ett testprojekt som behöver lite mer syra men annars väldigt bra.
Visst, det är inte Hedone men det vore ju sjukt...
En minirätt med Waguykött
var enkelt men gott. Jag uppskattar att de har självsäkerheten att,
när det finns anledning, låta en bra råvara vara sig självt utan
störande moment.
Min favvorätt var nog en
rätt ful rätt med bräss och tryffel som passade mig perfekt efter
en lång dag. Enormt god på ett direkt sätt, finess behövs inte
alltid. Bästa tryffeln i stan, kan inte alla andra ställen gå dit
och förstå hur tryffel ska smaka. Respekt!
Huvudkötträtten var
kanske ingen favorit i jämförelse med de tidigare rätterna,
väldigt god kyckling men kändes lite lam i jämförelse. Hade nog
framstått som grym på nåt annat ställe, man hade blivit bortskämd
vid det här laget.
Kul och oväntat ok god
sorbet på gran, sånt här kan jag ha svårt för.
Sista numret var helt
sensationellt bra. Jag provade om den med lite modifierade delar
några veckor senare, det var framförallt då den var så enormt
bra. Färskostkräm av getmjölk, fermenterad vitlök, sorbet på
konstig klorostinn ört och salta tillbehör (minnet sviker snabbt
ibland). Bästa desserten jag ätit sedan Hibiscus i London, minst,
sån solklar trestjärnig nivå att det var löjligt, strålande. En
dessert i sann spansk trestjärnig anda enligt mig.
Udda ingredienser får
aldrig bli ett egensyfte, liksom annorlunda smakbrytningar, men
Gastrologik lyckas rakt igenom. De sticker ut hakan och gör oväntade
saker samtidigt som det är väldigt avskalat om man bortser från de
udda ingredienserna.
För mig påminner mig det
här väldigt mycket om ett riktigt bra besök i Spanien, mitt
favoritmatland. Lux, Matbaren och F12 borde gå hit på studiebesök
och för motivering. Äter hellre här än på de flesta toppställena
i stan. I en internationell jämförelse är de värda en stark
enstjärna till två stjärnor, jämför tex Robuchon i London med
det här...jösses vilken utklassning.
Får inte de här en
stjärna nästa år så börjar jag misströsta på Guide Rouge, som
jag annars tycker brukar ha rätt.
Trots min hyllning är det
här inte San Pau eller Rochat, så bra är det inte. Men för ett
nyöppnat ställe är det enormt bra. Om något så är brödet inte
på topp.
Vin:
Meursault ”Les Tesson”
2005 (Domaine Morey) är en klassiker som jag druckit tidigare,
mycket bra vin med finfin balans mellan fat och frukt. Grymt gott.
Nuits-Saint-Georges ”Aux
Lavieres” 2005 (Domaine Leroy). Sämsta vinet av Domaine Leroy jag
nånsin provat, helt knutet och stumt. Trodde faktiskt inte att hon
kunde stå för så här pass trista viner. Mycket, mycket dyrköpt
läxa...
För bilder så har min
matkompis börjat blogga om sina besök, här.
”Winepunker” var där
strax innan och verkar ha varit mindre lyrisk. Nu ser jag honom som
en seriöst bra provare, annorlunda smak, men bra med stor erfarenhet
och kunskap. Vi har provat vin sida vid sida flera gånger, så
varför gick inte han igång på det som jag? Han hyllar i princip
samma rätter som jag men verkar tycka att de är väl ”landet
lagom”, jag håller inte med. Men då är jag också en fatfobiker som främjar subtilitet och kan inte alls med många viner han gillar.
Så, bilda en egen
uppfattning, tycker du tex att Ben Glaetzer gör bra viner, skruva
ner förväntningarna, annars, gå dit.
Snart är det dags för
San Sebastian igen för ett kortbesök med stooora förväntningar...
Just det, idag var det exakt 45 år sedan en av världens bästa och mest tidsepokgörande skivor släpptes, med framförallt titellåten "Are You Experience".
Just det, idag var det exakt 45 år sedan en av världens bästa och mest tidsepokgörande skivor släpptes, med framförallt titellåten "Are You Experience".
2 kommentarer:
Jag hade inte tappat allt för mycket tilltro till Leroy, om du nu har gillat vinerna förr. Ska man tro de initierade så finns det ingen sämre årgång än 05:orna... om man vill dricka dem nu vill säga.
/Claes
Ja, på pappret borde allt vara perfekt vilket var anledningen till att vi tog in den. Dessvärre levde den som sagt inte alls upp till förväntningarna.
En av mina större vinupplevelser var en Chambolle av Domaine Leroy.
Skicka en kommentar