Den årliga matresan blev ett återbesök till London. Därför lägger jag upp ett inlägg om tre bra till väldigt bra luncher. Ska försöka få upp de andra också.
Apsleys
Apsleys ligger i ett exklusivt hotell
vilket har satt sin prägel på restaurangen. Pampig inredning i
lyxig stil ackompanjeras av en hord av personal.
Bakom matinriktningen står Heinz som
driver trestjärniga La Pergola i Rom. Inriktningen är alltså
italiensk.
Här tog vi blandat mellan deras
lunchmeny och a la carte. Sommelieren var kunnig och gav oss mycket
uppmärksamhet när han förstod att vi var intresserade. Valet föll
på ett vin jag inte visste fanns, en malvasia 2011 av Miani. Hade
helt missat att han gjorde rena malvasiaviner.
Rätterna, rakt igenom, låg på en
anmärkningsvärt hög nivå. Jag åt en soppa på gröna ärtor som
slogs över perfekta pastakuddar med lamm i, finstämt och mycket
välgjort.
En annan förrätt, pork belly, var en
av de bästa rätterna vi smakade under hela den här matresan.
Kombinationen av köttkvalitet som jag sällan mött och perfekt
tillagad med en underbar krispig ovansida lyfte den till stor höjd.
Enormt bra.
Min varmrätt på långbakat lamm var
även det mycket bra, mer på tvåstjärnig än enstjärnig nivå.
”Pork bellyn” var dock bäst och hade inte skämts för sig på
vilken trestjärnig restaurang som helt.
Till det ett bra Nerellobaserat vin i modern stil jag inte kände till.
Desserten var mer normal bra men
väldigt god och fräsch.
Vi drack även ett par glas port,
Warres 1970 och 1963. 63'an var klart mer komplett då den uppnått
full mognad till skillnad från 70'an som skulle tjäna på
ytterligare lagring.
Stark rekommendation och borde höjas
upp till två stjärnor baserat på vårt besök.
Dinner by Heston Blumenthal
Dinner har gjort sig mycket
uppmärksamhet med sin mat inspirerad av recept från uråldriga
brittiska kokböcker. Alla rätter har ett årtal efter sig vilket
visar från vilken tid den kommer från. Att det är Blumenthal som
står bakom gör nog även sitt till uppmärksamheten.
Här tog vi rätter från den vanliga
menyn för att få en mer fullödig bild av deras mat. Två
förrätter, en varmrätt och en dessert per person. Då fick vi
möjlighet att testa igenom ett rätt stort antal rätter.
Maten var genomgående bra men stod
inte ut på något sätt, råvarukvaliteten märkte inte heller ut
sig som på Apsleys. Vi satt och diskuterade huruvida den var värd
en stjärna, nivån låg på låg till mellannivå av en stjärna. Av
de ställen vi var på med stjärnor var det här klart sämst. Dagen
efter upptäckte vi att de hade fått en andra stjärna några dagar
tidigare vilket framstår som helt fel, men det förklarar varför
det var så mycket folk på en tisdag lunch. Det här stället kan
man hoppa över sett till kvaliteten.
Desserterna var dock extremt bra.
Vinet blev en Vosne-Romanée av Bichots
buteljeringar från Clos Frantin, riktigt bra för sin nivå och helt
öppen och tillgänglig efter lite luft.
Meat Fruit. Mandarin, chicken liver and foie gras parfait, grilled bread.. |
Earl Grey Tea cured Salmon. Lemon salad, gentleman's relish, wood sorrel & smoked roe.. |
Salamugundy. Chicken oysters, salsify, marrow bone, & horseradish cream. |
Black foot Pork Chop. Spelt, ham hock, turnip & Robert sauce. |
Brown Bread Ice Cream. Salted butter caramel, pear & malted pear syrup. |
HKK
HKK har startats av gruppen bakom
Hakkasan vilken har en stjärna sedan länge. Satsningen på HKK är
att det ska vara deras flaggskepp på en klart högre nivå. Andy
Hayler ger dem betyg på en motsvarande tvåstjärnig nivå.
De serverar en 15-rätters meny som
visar på en väldig bredd inom olika delar av det kinesiska köket.
Det finns givetvis toppar och dalar på en så pass stor meny men
mittensegmentet var extremt bra med pekingankan och deras tre
dumplings som största utropstecken.
De två rätterna vidgade verkligen
mitt perspektiv när det gäller dessa rätter, alldeles strålande.
HKK fick sin första stjärna några
dagar innan och det skulle inte förvåna mig om de får en till.
Sällsynt givande och lärorik
restaurangupplevelse. Rekommenderas starkt.
Poulet de Bresse puff. |
Cherry wood roasted Peking duck |
Dim sum trilogy. |
Lobster in egg white with organic natural yogurt. |
Sugar snap, maitake mushroom and lily bulb in XO sauce. |
Australian green abalone in royal sauce. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar