Ekam
är ett vin av producenten Castell d'Encus som håller till i Costers
del Segre vilket är inom de lägre delarna av Pyreneerna på runt
1000 meters höjd. Människorna bakom står även bakom Ferrer Bobet
i Priorat, Raul Bobet var tidigare vinmakare åt Torres.
Egendomen
satsar på ”svala” viner av, för Spanien och Katalonien,
ovanliga druvor som Riesling, Pinot Noir, Semillon, Sauvignon Blanc
och Syrah. Ekam är deras riesling, i Barca fick jag höra att det
var en blandning av albarino och riesling men det verkar inte stämma.
Det
här vinet köpte jag för två år sedan då de var väldigt inne
både i bättre butiker och på topprestauranger. Provade deras Syrah
som dock inte var helt övertygande. Lite oväntat dök det här
vinet upp i sverige och går numera att beställa via BS, priset är
inte så hemskt mycket högre än i Spanien men på gränsen för vad
det är värt, 249 kr, ca 180 i Spanien.
Doften
är Rieslingtypisk i mest tyskliknande stil fast med lite mer värme
och fetma än vad man är van vid. Inga petroleumdrag utan mest rent
klingande frukt som grape, stenfrukter i stil med persika och
apelsinskal. Lite återhållet men klart bra. Väldigt bra
mineralkänsla.
Frisk
smak med markerad syra, lite ungt otvecklad frukt men det är gott
och läskande. Bra balans. För att vara en spansk riesling är det
klart imponerande men för priset har det lite problem att tävla med
en motsvarande tysk variant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar