Äntligen tillbaka till
Spanien och den supertrevliga staden San Sebastian vid atlantkusten.
Staden som är känd för att ha flest michelinstjärnor per capita.
Tre trestjärniga restauranger i en studentstad i storlek som, säg,
Örebro, plus ett gäng andra.
Akelare ligger en bit
utanför på en höjd med fantastisk utsikt över havet. Rätt stelt
på ett typiskt trestjärnigt sätt. Två fasta, helt olika
avsmakningsmenyer vilket är konstigt. Borde det inte vara bättre
att lägga fokus och energi på en?
Man förväntar sig en del
udda tekniska inslag på ett sånt här ställe i Spanien vilket även
kommer med första serveringen. En tallrik som ser ut som olika saker
man kan hitta på en strand, liggandes på ätlig ”sand”. Kul och
fräscht, inte anmärkningsvärt men en bra början.
Sen kommer nästa rätt
som stakar ut middagens linje. Snyggt, välgjort, gott av bra
råvaror, men gäspande intetsägande.
De verkar ha som grej att
ta en råvara och få den att se ut som något helt annat. Här var
det krabbkött formad och stekt så att den såg ut precis som en
pilgrimsmussla. Under en kräm på annan del av krabban och nån form
av ris, de påpekade att man skulle äta krabban med riset. Och, det
smakade inte så värst mycket. Gott men väl slätstruket.
En rätt på knivmussla
bröt av genom att vara anskrämligt ful, annars är rätterna
ruggigt snygga. Serverades med bakad lammsida med sitt fett och lite
blomkål. Här var det viktigt att äta allt samtidigt. Krämigt och
helt ok men inte mer. Småsnarrigt att äta rent fett.
Middagens bästa rätt var
en perfekt stekt anklever över vilken de hällde nåt som såg ut
som svartpeppar och stora saltflagor. Det var poppat svart ris och
nån form av karamelliserat socker. Enkelt och svingott.
Piggvar av bra kvalitet
serverades med kokotxka, en mjäll bit från ”nacken” av fisken,
friterat skinn och en limmig potatiskräm. Gott men slätstruket.
God torskrätt men, ja,
rätt slätstruken.
Spädgrisen var saftig och
väldigt god men vad gjorde stora bitar ”fast sockervadd” där,
annars en bra rätt men inte på trestjärnig nivå.
Rolig osttallrik, en ost
var enastående bra. Snygg och god liten dessert på jordgubb, en
enda dessert kändes lite snålt då kaffegodiset inte heller var väl
tilltaget.
Matmässigt var Akelare en
stor besvikelse, inte alls på trestjärnig nivå, knappt ens värd
två. Man äter bättre på tex Gastrologik helt utan stjärna.
Vinlistan är
förvånansvärt kort med tanke på nivå av ställe men väldigt
välkomponerad vilket tyder på en sommelier med begränsad
budget/utrymme men väldigt bra känsla. Tanken var ursprungligen att
dricka spanskt men finns det Raveneau för en spottstyver så kastas
alla sådana ideal över bord.
Chablis Grand Cru ”Valmur”
2006 (Raveneau) tog över hela scenen. Ett av de bästa vita viner
jag har druckit på mycket länge. Enormt tät mineralisk doft med
viss fetma från fat och årgång, djup doft av ostronskal, nougat,
kalk, gul frukt, blommor, citrusskal, svårbeskrivet men stort.
Smaken är fantastisk med enormt längd. Sublimt! Raveneau får alla
andra Chablisproducenter att framstå som lallare. Och vilken
prestation för mediokra årgången 2006.
Sen
skickar vi ut en korkdefekt Chablis 1:er Cru ”Vaillons” 2006
(vilket sommelieren givetvis inte upptäckte, de är inte bra på
sånt i Spanien) av samma magiker och dricker istället Capitel 2010.
Det är det största vinet av Ossian, en slags Ossian de-luxe. Äldsta
stockarna, hög höjd, jäst på fat, låg rostningsgrad, yada
yada...
Sällsynt
bra Verdejo, lite ung men mycket snyggt. Krämigt och komplext med
balanserade fat, mindre fatigt än syskonet Ossian faktiskt. Men
hamnar av förklarliga skäl på avbytarbänken med Valmuren i glaset
bredvid.
Roda
2005 på 50-centilitersflaska är riktigt gott, visst, rätt modernt
och fatigt men mycket bra med djup tät frukt och ok balans. Den här
graden av modernitet bland spanska röda fixar jag.
Jag
avslutar med att citera Andy Hayler som är en bra källa för
restauranginformation angående Akelare:
”Its
elevation to three Michelin stars in 2007 is bewildering to me. ”.
2 kommentarer:
Hejsan!
Jag gillar verkligen din blogg starkt och undrar om det finns någon mailadress man kan nå dig på? Tack för en bra och läsvärd blogg! Vänliga hälsningar E
Använd denna adress om du vill nå mig:
korkdragaren@hotmail.com
Skicka en kommentar