Matassa håller till i den lilla byn Calce i området Côte de Catalanes. Som namnet antyder är marken väldigt kalkrik här vilket märks i vinerna. Det här är enligt mig bland det mest intressanta och bästa området för vin i södra Frankrike, framförallt för vita viner. Matassa Blanc görs av 75% Grenache Blanc och 25% Maccabeu från gamla stockar och lagras på använda ekfat.
Doften har initialt ett
klart biodynamiskt oxiderat stick vilket är synd då det döljer
vinets övriga kvaliteter. Det intrycket försvinner en del med
luftning och bortsett från det är doften väldigt komplex med gul
stenfrukt, tropisk frukt, imponerande lite rökig och kritig
mineralitet och
en lätt fin smörighet.
Väldigt trevlig smak med
mängder av mineralitet och frukt i stil med doften. Kraften i
frukten och en udd fattoner balanseras föredömligt upp av markerade
syror. Mycket gott och framförallt personligt vin.
Det här vinet blev helt
sågat av AoV liksom alla andra viner från samma vinimportör, Wine
Trade. Vore man konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att det är
för att de inte drar jämt, skickar inte in varuprover till deras
genomgång av BS och liknande. Jag har svårt att förstå att man
kan sänka det här vinet så pass som de gör.
Men, att inte skydda vinet
från oxidering på grund av vidskepliga biodynamiska metoder är
givetvis idioti. Och det förtar tyvärr en del av upplevelsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar