lördag, oktober 09, 2010

Jadis 2007 (Leon Barral)

Vad jag framförallt uppskattar med Barrals viner är att de har en minst sagt egen stil. Få andra viner kan imitera hans viners ruffiga, extrema stil. Smack, in your face....

Doften är bångstyrig på ett uppenbart sydfranskt sätt. Fatigt med läder, brända örter, vilda hallon, kaffe, nejlika, mycket sötlakrits, fin piptobak och kakaopulver. Hög volatilitet med en del balsamiska drag och nyanser som påminner om julmust. Det är intensivt och maxat på ett imponerande sätt, lite så att det slår över för min smak, det blir lite väl mycket men är samtidigt väldigt kul.


Smaken är även den rätt extrem. Tung och smakrik med fet mogen frukt, fat, starkvinstoner, teblad, russin, örter, nejlika. Komplext och gott men saknar definitivt subtilitet och fräschör.
Den kompakta smaken hänger kvar länge och jag ser ingen anledning att lagra det här någon längre tid, har svårt att se hur det här skulle kunna utvecklas vidare, den dricks nog bäst på sin unga frukt.

Importören har uppenbarligen fått sätta på nya klisterlappar över alkoholhalten som nu står som 16 %, lite väl nära portvin och inte alls i linje med min vinsmak. Men jag uppskattar starkt att det finns människor som Barral som gör egensinniga viner som bryter mot mönstret. Det är bra och personligt, hade det inte varit för alkoholen och de lätt överdrivna faten hade jag gillat det enormt, nu bara ganska mycket.

Bra vin i maxad stil, bör provas om man tycker om den nya tidens CdP, Alto Moncayo eller liknande. Andra provare har vittnat om att det är känsligt för lagring och ofta faller ihop efter några år vilket har att göra med att Barral inte svavlar tillräckligt.

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Trots medlemskap i fancluben passade vi på 2007 Jadis. Det var som sagt lite "too much", vilket blev tydligt på vår Barralprovning i våras. Dessutom märktes faten ovanligt mycket för att vara Barral.

Orsaken till balansproblemen är troligen att de ingående syrahdruvorna växer på södersluttningar och därmed blev alltför bakade i 2007. Valinière är gjort på svalare frukt från norrsluttningar, samt domineras av den tåliga mourvèdre - en "äkta" sudiste-druva till skillnad från syrah. Inga problem med elegansen där...

Vi drack nyligen 2004 Jadis som är helt balanserat med sina 14% och har utvecklats på ett vackert sätt.
Nollfyran var dock aldrig en fruktbomb utan mer komplext och elegant på sitt eget bonniga vis.

Ezra sa...

Intressant att även ni som har druckit mycket Barral tycker att den slår över.

Det är kul att prova en flaska ibland men efter det söker jag mig tillbaka till elegansen och mineraliteten hos vinerna från tex Pithon om jag känner för att dricka "nya vågen" sydfranskt.

Kjetil sa...

Âr det nån som har testat Jadis 2006? Den har också 14%.

Finare Vinare sa...

Kolla här:

http://vinare.blogspot.com/2009/05/2006-domaine-leon-barral-faugeres-cuvee.html

Jessica sa...

Hej! Jag hittade din blogg av en slump när ja sökte på Barbaresco Pajé 2003, och du verkar kunnig om vin, så jag undrar om du har något tips på vad man kan ge för vin (helst både vitt och rött) till en vinfantast? Maxpriset per flaska ligger runt 600. Uppskattar svar jättemycket! :)

Ezra sa...

Tja, vinet du nämnde är en personlig favorit som borde tilltala en vinfantast. Den kostar 399 kr.
Det beror även på vilken vinsmak personen har, Paje tex är väldigt traditionell och kräver lagring eller låång luftning.
Tycker man om italienska viner men är mer för modernt fruktiga viner är Paleo Rosso 2006 (nr 73732), 669 kr, ett ytterst bra vin av Cabernet Franc.
USA: Just nu finns Dominus 2003 för 699 kr vilken kommer vara grym vid runt 12 års ålder.
Bland de mest spännande röda Bourgogner man köpa just nu är Volnay Vendanges Sélectionnées 2007 (nr 72823)429 kr bra, behöver lagras.
Första gången jag sett Lafarge i Sverige.
Tycker man om frukttäta viner är 2008 Amon-Ra 499 kr, bra köp (kommer i nov, se till att vara snabb!).

Bland vita är tex Saint-Aubinvinet jag skrivit om ett mycket bra köp men i din prisklass skulle jag välja en Meursault av Domaine Roulot om du kan hitta en flaska via nätet.
Tycker man om nya-världenviner är 2007 Ridge Monte Bello Chardonnay 450 kr, bra köp (kommer i nov). Alla vinner på lagring.

Det var några viner i olika stilar jag kom att tänka på som jag ser som intressanta för en vinfantast. Lycka till.

Jessica sa...

Okej, tack! Ska kolla upp dom flaskorna och försöka snoka i deras lilla källare och se om jag hittar nåt mönster :)