torsdag, oktober 07, 2010

Saint-Aubin 1:er Cru ”Les Frionnes” 2008 (Hubert Lamy)

Lamy är en ung vinmakare som snabbt har gjort sig ett namn i det fortfarande förbisedda området Saint-Aubin. Huvudsakligen vita viner, mest Saint-Aubin men även några enstaka andra. Det här var en halvflaska som lanserades för ett tag sedan på SB.

Doften är kanonfin. Djup elegant komplexitet med imponerande mineraldriv, ostronspad, citronzest, snygga fattoner, hasselnötter, blommighet som drar mot jasmin. Det är ungt och kommer sitta ihop ännu bättre om några år, stor framtidspotential. Det är framförallt mineralkänslan som lyfter det här en bra bit över det normala, det ger associationer till tex Roulot och andra mineraldrivna Bourgogner av hög kvalitet.


Smaken har ett rejält bett i syrorna, fin tät frukt, balanserade fat som behöver integreras lite bättre, lime, krita, gula plommon och en del mer exotisk frukt. Eftersmaken klingar kvar imponerande länge på ett mineraligt och syrakittlande sätt. Enormt bra vin i en stil som tilltalar mig mycket. Jag kommer köpa på mig fler, av helflaskorna.

Inga kommentarer: