onsdag, oktober 27, 2010

Volnay ”Vendanges Selectionnéees” 2007 (Michel Lafarge)

Lafarge anses av många som en av de främsta odlaren i Volnay, av den gamla skolan. Mycket klassisk doft med stram syrlig frukt. Det är rejält slutet i början och kräver ett par timmar för att börja öppna upp sig. Syrliga röda bär, jord, tegel, citrus, kalk, vildhallon, mycket fina parfymerade toner efter någon timme.


Stram syrlig smak som lättar upp efter lång luftning. Kalkig smak med lätt gröna inslag som dock inte tar över och stör. Medeltät matkrävande smak så långt ifrån alla former av moderna Bourgogneviner man kan komma. Väldigt bra vin men man ska inte vänta sig ett insmickrande mjukt vin utan ett krävande vin att lägga ner i flera år eller lufta länge.


Det är lite som Volnays motsvarighet till Piemontes Roagna, supertraditionellt och lagringskrävande. Precis som med det vinet är första intrycket inte särskilt övertygande varefter det lyfter rejält efter flera timmars luftning. I nuläget är prisvärdet inte självklart, jag hade hoppats på mer, men det är värt att lägga ner några flaskor och se vad som händer.

1 kommentar:

Rara droppar sa...

Vi hade nästan en kopia av din vinupplevelse och jag måste helt klart komplettera med några flaskor. Det känns verkligen som om uppsidan är rätt stor.