fredag, oktober 22, 2010

Barbaresco 2004 (Baricchi)

Ett tvåpack med Barbaresco från 2004 för 280 kr! Man tror instinktivt att det kommer vara nåt lurt med vinet men det måste ju provas. Bra år och ett sök på CT ger iof en enda not men den är positiv, när vinerna väl kommer fram har två smaknoteringar till kommit upp, jag tror det är andra svenskar som reagerat på liknande sätt.

En viss volatilitet och väl vassa syror försvinner efter en kort stunds luftning. Bra klassisk Nebbiolofrukt utan alltför modernt söta fattoner. Tegel, rönnbär, valnöt, bittermandel, blyertspenna, apelsinskal, menthol, lite mogna svamptoner. Imponerande bra för det rekordlåga Barbarescopriset. Det är busenkelt att hitta Barbarescos för två-tre gånger priset som inte ger en lika bra upplevelse.


Smaken är frisk med bra täthet, komplext och gott utan att vara uppseendeväckande på något sätt. Druvtypiskt och lagom matkrävande syror. Jag går i minnet igenom andra tänkbara konkurrenter runt samma pris, det finns ju inte så många, La Tense dock. Det här är bättre, mer kraft och struktur men har kanske inte samma fina blommiga toner.

Jag tycker det är helt klart värt att köpa på mig ett gäng flaskor för att ha billig bruksnebbi närmsta tiden. Klart bättre än de Langheviner som finns i vanliga sortimentet. Ett kap för 140 kr, det är ju vad en Dolcetto brukar kosta av andra producenter. Dock tog de slut i ett nafs, får se om det kommer fler.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Var handlade du tvåpacket nånstans? SB?

Vi är långtifrån övertygade om Baricchis förtjänster, även om Carlo Merolli ofta vill framhålla den här producenten.

Deras 2005 Langhe Nebbiolo uppvisade läskigt syntetiska fruktschampoo-toner som gjorde vinet i stort sett odrickbart.

Deras 2003 Brigante Pinot Nero saknade i stort sett pinotkaraktär även om det gick att dricka, fast utan ovationer.

Deras 2005 Barbaresco Rosé delle Caselle var dock riktigt god, men som vi såg saken hade det knappast strukturen för någon längre framtid.

Nu bävar vi förstås för deras syrahvin Sharà. Men det behövs ju mycket rött till matlagning i höst... ;-)

Ezra sa...

Ja, från BS. Man måste ju se till priset på 140 kr, där det dessutom ingår en fraktkostnad på 25 kr. Det här är det enda vinet av producenten jag druckit. Vad kostar deras Langhenebbi om denna kostade 125 (ex frakt)?

Finare Vinare sa...

139 DKK/SEK (plus DHL-frakt):

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/17-piemonte/655-2005-nebbiolo-langhe-doc/

Så barbarescon tycks ju vara ett riktigt klipp, särskilt om den smakar så bra som du beskriver.

Krya på dig!

Finare Vinare sa...

Förresten, Baricchis 2004 Brigante Langhe Pinot Nero var tyvärr en överekad historia (rökiga fat, kola, parfymig smak) som inte lockar till merköp...