fredag, oktober 02, 2009

Marsannay ”Champs Perdrix” 2004 (Geantet-Pansiot)

Geantet-Pansiot äger 0,78 hektar i lieu-dit området Champs Perdrix vilket ligger i den södra delen av Marsannay och anses vara bland de bästa områdena inom appellationen. Druvorna handplockas, avstjälkas helt och får mogna på 30% nya ekfat, ingen filtrering.

Marsannay ligger längst norrut i Côte de Nuits och dras ofta med en kartig känsla, framförallt från lite svalare år, även från bra producenter som Bruno Clair. Med i det i åtanke är det här vinet extra imponerande för ett vin på villagenivå.

En direkt, djup och fint parfymerad Pinotdoft slår emot en helt utan kartiga gräsnyanser. Mogna söta röda bär blandas med utvecklade aromer av svamp, läder, mossa, blommor, sötlakrits, kaffe och mjölkchoklad. Klassisk doft med tät fin frukt samtidigt som den inte känns övergjord på något sätt. Klart bättre än dess modesta appellationsbeteckning indikerar.

Det ligger längst söderut, endast någon halvmil ifrån Gevrey-Chambertin, och hade jag provat det här blint hade mina tankar nog gått mer åt det hållet än det enklare Marsannay. Jordmånen är dessutom fossilerade ostronskal liksom i många Grand- Cru-områden, mycket bra förutsättningar.

Smaken är mjuk och komplex i klassiskt snitt med smultron, vildhallon, kryddor, svamp, choklad och lite kaffe. Milda tanniner och rätt låg syra gör den helt tillgänglig och lättdrucken. Okomplicerat god som en välgjord mogen amerikansk Pinot fast samtidigt genuint burgundisk utan deras höga alkohol eller syltiga känsla. Det är möjligtvis det som visar att den kommer från ett lite lägre aktat område, avsaknaden av motstånd, den är trots sin ringa ålder perfekt mogen och bör nog inte lagras.

Men vad gör det, i sin prisklass (ca 235 kr) finns det inga andra röda Bourgogneviner jag kan komma på som slår den. Tollot-Beauts viner tillexempel på samma prisnivå har inte en chans. Geantet-Pansiots viner har givit mersmak, till helgen blir det en av deras Gevrey-Chambertin till anka och nyplockad skogssvamp.

2 kommentarer:

E sa...

Låter härligt! Ingen svensk importör?
/Erik

Ezra sa...

Jodå, Ward Wines. Tyvärr endast mot restaurang. Det här borde vara hur lätt som helst att vinna en lanseringsprovning med...