torsdag, oktober 22, 2009

Grüner Veltliner Alte Reben 2001 (Bründlmayer)

Det var ett litet experiment jag fick för mig för ett antal år sedan, att spara ett par av de här flaskorna för att se hur de blir med ålder. Nu är det dags för sista flaskan.

Färgen är gyllengul och vinet beter sig väldigt visköst.
Doften är stor med utvecklade honungstoner, bivax, halm, mogen gul frukt, krita, grönt te och kamomill. Komplex och mycket kul.
Smaken är oljig med rätt låg syra men känns ändå balanserad. Komplex och ytterst intressant med liknande aromer som doften gav. Mycket honung. Väldigt gott vin med högst annorlunda karaktär. Det här vinets kvalitet ligger i dess täta och feta struktur.

I jämförelse med den GV av Pichler jag öppnade för något år sedan är den här oljigare och har mindre mineralkänsla men även denna visar att GV utvecklas mycket bra med lagring. Det är läge att fylla på lagret för framtiden.

2 kommentarer:

vinogram sa...

Kul! Känner igen intrycken. Har provat några riktigt trevliga GV med mer än 10 år på nacken så visst håller de! känns som de ofta utvecklar en lite oljig smak. Funderar just nu på en 2002 Riesling Zöbinger Heiligenstein fr Bründlmayer till en skål räkor. Generellt gillar jag nog ändå GV (och även riesling) med 2-3 år på nacken. Hyffsat ung alltså.

Jörgen Andersson sa...

Hej Ezra! Vad lustigt - för några veckor sedan provade jag samma vin från årgång 2002 och tyckte det var riktigt trevligt. Ett av allt fler viner som det inte blir av att jag bloggar om, och det är ju extra synd när det är något extra som det här. Kul att prova en vällagrad GV från gamla stockar, det blir ju en helt annan grej än de yngre varianterna. Båda ytterligheterna har definitivt sitt existensberätigande.