lördag, oktober 17, 2009

Espelt Solivent 2006

Jag brukar hålla utkik efter viner från Empordà. Så gott som alltid levererar det området bra kvalitet för pengarna, jag inser att det inte alls syns i mina blogginlägg men det gör jag. Så nu, då Espelt Solivent släpps för ynka 95 kronor är det ett givet köp.

Vinet ger väldigt mycket tobaksnyanser i början, kött, teblad, brända örter och vildhallon kommer upp. Med luft dyker mer mjuk plommonfrukt upp. En mycket uttrycksfull doft med kraft och karaktär, animalisk, jordig och som sagt med mycket tobak.

Smaken är tät och lagom stram, även här mycket teblad, tobak och örter. Välstrukturerat och balanserat vin i en öppen och direkt stil som påminner lite om Priorat fast med ett mildare anslag. Vinet görs av Garnacha (de brukar använda en hel del Samsó där uppe, en lokal variant av Cariñena, men enligt SB är det endast Garnacha). Just nu känns det här som ett av bolagets bästa köp under 100 kronor.

1 kommentar:

Vintresserad sa...

Kul! Jag köpte detta på ren chansning (etiketten är inte så lovande...) efter att ha läst ngt om distriktet och Grenache/Garnacha. Ska bli kul att smaka. Vad tror du om lagring?