torsdag, oktober 29, 2009

Chardonnay de Vieilles Vignes 1998 (R&L Legras)

Det här är en ren Chardonnay, vilket namnet antyder, från Grand Cru-byn Chouilly. R&L Legras är den bättre av de två producenterna med Legras i namnet.
Den här cuvéen har numera bytt namn till Cuvée Présidence Blanc de Blancs, just nu finns år 2002 i BS för 449 kr. Den här köptes dock för några år sedan för 359 kr vilket är ett riktigt kap.

Stor och utvecklad doft i urtypisk BdB stil. Fina rostade toner lindas in av brioche, mogen frukt, citrusskal, krita, nougat och grapefrukt. Smaken har fin tyngd och komplex lång smak. Den har nått en väldigt fin utvecklingsfas men kommer att bli allt bättre i flera år. Det börjar kännas som om 1998 är en årgång som underskattades när den lanserades, lite som 1988. Det här kändes som ett mycket bra köp för några år sedan, nu är det ett grovt understatement.

1 kommentar:

Vinös sa...

Håller helt med om att 1998 är en underskattad årgång. Vi skrev en hel del om det på vår blogg förra sommaren efter ett besök i champagne. Skörden var ju enormt stor och därför dömde många ut årgången enbart på grund av det. Men ibland händer det att man lyckas kombinera volym och kvalitet!