tisdag, juli 29, 2008

Torre des Canonge Negre 2001


Då jag hittade den röda varianten av Toni Gelaberts Torre des Canonge, med lite ålder desseutom, var det ett självklart köp för att kunna ställa den mot dess vita kompanjon. Den gick på ca 35€ om jag minns rätt så den ligger i det högsta prissegmentet av röda viner från Mallorca. Druvsammansättningen är Pinot Noir, Merlot och Syrah.
Rätt blek färg med mognadskant. Rätt örtig mineralig doft, inte så stor eller tät men vinets struktur indikerar att luftning kommer göra gott. Syran är fortfarande rejält markerad.
Efter några timmar i karaff öppnar det upp sig på ett otroligt sätt och det är som ett helt annat vin. Mycket stor och fruktig doft i en rätt animalisk stil med komplexa nyanser av röd frukt, bär och stenfrukter, en del garrigues, vanilj och rostat kaffe. Den från början rätt volatila syran har försvunnit och integrerats mycket bra. Komplex smak med röd frukt och en del ekfatskaraktär, 12-15 månader på både fransk och amerikansk ek enligt deras hemsida. Mycket intressant och imponerande bra efter rejält med luftning.

Inga kommentarer: