onsdag, juli 16, 2008

Leoville las Cases 1994 vs 1983I helgen var vi ett lagom stort/litet sällskap för att jag skulle övervinna min korkskruvsångest och plocka upp min sista Leoville las Cases 1983, en Leoville las Cases 1994 ställdes upp bredvid. Dels för att kunna jämföra årgångarna men även för att se var Cases 1994 är någonstan.

Efter konsultation av cellartracker luftades 1994'an ca fyra timmar men 1983'an luftades inte alls. 1994'an öppnade upp sig väldigt fint efter ett tag och utvecklade klassiska nyanser som i Cases fall går en del mot grannen Latour i stilen. Fin mycket komplex doft av röd och mörk frukt med en tät mineralkänsla (järnhaltig jord?), lite parfymerat blommig, violig och lite vedig med ceder, tobak och vanilj. Väldigt bra med bra frukt utan någon tendens av att falla ihop även om den givetvis är lite årgångstypiskt vek i fruktintensiteten jmf med bättre år.

1983 var ju lite av ett mellanår och denna har inte den riktiga tätheten som man kan vänta sig av detta slott. Fortfarande mycket bra men mer mogna örtiga/vediga/jordiga nyanser än frukt, mycket ceder och grafit. Tät och intressant men ett snäpp under 1994'an, men den kommer nog att hålla ihop minst 10 år till.

Inga kommentarer: