fredag, juni 05, 2009

Nora da Neve 2007

Komplex och karaktärsfull doft med gula plommon, mint, ekfat, krusbär, fina rökiga mineraltoner, lemoncurd, mandel och en fin aptitlig smörighet.
Smaken är fyllig med en krämig tät känsla som indikerar på mycket koncentrerad druvmust och ytterst bra råmaterial. Fattonen är balanserad och sitter perfekt ihop med den komplexa täta frukten. En av de bättre Albarinos jag druckit (men givetvis inte på Gran Veigardares nivå). Nora da Neve (liksom Gran Veigardares) visar att druvan har större kvaliteter än att bara vara ett lätt aromatiskt vin. Precis som Sauvignon Blanc kan den resultera i ett riktigt bra kvalitetsvin med djup om den sköts om på rätt sätt och klarar utan problem en väl avvägd dos ekfat.

Den enda som är lite udda är att den känns utvecklad som en 2004’a eller däromkring, men det gör inget, desto godare redan nu. Sällsynt bra och karaktärsfullt vin, det ska bli intressant att se hur det förändras med ytterligare lagring.

Det kan vara värt att påpeka att om man förväntar sig en typisk lätt, aromatisk Albarino så kan eken kännas övertydlig och malplacerad men om man istället känner sig upplagd för en vit Bourgogne eller liknande så är det inga problem. Andra vinbloggare har provat.

Inga kommentarer: