måndag, juni 15, 2009

Chateau Lafaurie-Peyraguey 1996

Det här är ett moget vin i klassisk limmig stil. Tät komplex frukt i form av torkad tropisk frukt, saffran och syltade apelsinskal. Riktigt, riktigt mumsigt med balanserad fatton. Smaken är lika bra som doften utan några som helst uttorkade drag (minns med sorg en övermogen Suduiraut 1990 på halvflaska för något år sedan). Mycket fylligt med lång kompakt smak av tropisk frukt, honung, saffran och syltade citrusskal. Lite kamomill och grönt te kommer också fram, kanske ett uns ingefära eller liknande, citrongräs kanske. Den är söt men inte så kompakt söt som Rieussec, Suduiraut eller liknande vilket gör att den går bra till de fruktbaserade desserterna. Det här var det bästa söta vita vin jag druckit på länge, toppklass.

Mycket bra spontanköp av en ensam flaska i Örebro för några år sedan som också visar vilka mögelproblem jag hade i källaren innan jag grävde ut ett bra dräneringssystem. Man kunde knappt se etiketten innan jag torkade av hinnan av mögel. Något som dock inte har påverkat vinet.

P.S. Hittade information i mina anteckningar om att "Allt om Mat" gav den betyget + (alltså "mer än prisvärt") för 370 kr i sin vinsammanställning hösten 2000. Håller med!

1 kommentar:

Vintresserad sa...

_Ganska_ schyssta viner som slunkit ned den senaste tiden hos dig/er...!