lördag, juni 20, 2009

Guado al Tasso 1997

En stor Cabernetdoft slår upp. Dov och kraftig med tydligt mintiga drag i nästan Australiensisk stil, basilika och andra örter kommer också fram, även citrus, kaffe, mörk bitter choklad och krossade mörka skogsbär. Det här är kraftigt och mycket komplext i en rejält fruktig stil, möjligtvis finns det en körsbärskärnig nyans som skvallrar om ursprunget men annars är den rätt internationellt format.

En flaska jag öppnade för ett par veckor sedan var helt öppen och tillgänglig men den här känns lite mer stum och knuten så den får en sväng i karaff. Den första luftningseffekten gör mycket men det tar flera timmar innan den öppnar upp sig helt.
Smaken är kompakt med numera nedmejslade tanniner som är alldeles lagom, mörk tät frukt med tydligt mintiga drag, det kommer även fram en del röda bär, rostat kaffe och mörk bitter choklad. Den lite internationellt fruktiga doften följs trevligt nog inte upp med en sötfruktig smak utan är helt torr och lagom stram med fin mognad.
Mycket bra vin med imponerande djup kombinerat med fräschör och kanonlång eftersmak, enormt gott.

Det här är bättre än år 2000 men inte riktigt lika bra som 98’orna (om de är som de ska). Förutom 60% Cabernet Sauvignon finns det 30% Merlot samt 10% Syrah och andra druvor. 96 poäng av WS som ger 98’an ett snäpp lägre betyg (95). Jag är dock mer för 98’an som är stramare och ger mer associationer till Frankrike än Australien.

Inga kommentarer: