söndag, juni 28, 2009

Chablis Les Clos 2004 (Joseph Drouhin)

Oj, vilken bra Chablis det här är. Superfin doft med underbart djup av huvudsakligen hav och halm. Drouhin ekfatslagrar sina Chablisviner på den här nivån men använder endast gamla franska ekfat, eken är perfekt balanserad och tillför mest ett exotiskt element till den mineraltäta karaktären.

Annat som finns är utvecklad gul fruktighet, citronskal, krita, hasselnötter och en del skållade mandlar, havskänslan med musselskal, jodstinna ostron etc är enormt påtaglig och det som verkligen lyfter det här vinet. Den har uppnått en del mognad men kommer nog nå sin topp först om ett par år.

Smaken är tät med frisk syra, mängder av mineraltoner, ostronskal, gula plommon, citronjuice, halm och en fin liten nötighet.
Generellt sett är jag inte så förtjust i Drouhins viner, framförallt inte hans röda. De vita är klart bättre och av dessa är det just hans Chablisviner jag tycker bäst om, det här håller helt klart toppklass, enormt bra vin. Parker gav den 93 poäng, nästan en anings snålt tycker jag.

2 kommentarer:

ASi sa...

Jag tycker om även de röda! Ingen annan producent i bourgogne gör viner med så jämn kvalitet där innehållet i flaskan så väl stämmer mot vad man väntar sig av etiketten. Det innebär ju tyvärr också att ett komunvin aldrig smakar som en grand cru... Vidare, de bättre vinerna behöver lagras! Vid en provning för två år sedan (http://www.auzone.org/AuZine_3.pdf) av Clos des Mouches var 1990, 1993 och 1999 ännu på väg uppför. Nackdelen är att de tyvärr är relativt dyra på systembolaget.

Ezra sa...

Jag har provat en hel del av deras röda viner men aldrig blivit övertygad. Deras Chablis Les Clos har jag provat en del årgångar av och den har alltid varit enormt bra. 1996'an provades för ett drygt år sedan, en kvar.