tisdag, juni 09, 2009

Diebolt-Vallois 1973

Enligt de andra som druckit den här tidigare var en flaska på nyårsafton övermogen och luktade mest svamp och jord. Den här flaskan var därmed en positiv överraskning. Visst är den väldigt mogen med en del svampnyanser men det finns fortfarande fräschör, bokna äpplen, citrusmarmelad, lite blommor och rostade nötter. Syran är helt med och det finns fortfarande en känsla av fruktsötma i munnen även om den är på väg att torka ut.
Efter en stunds kontakt med luft kommer mer champinjontoner fram, dags att dricka upp.

Den krämigt fylliga känslan jag brukar associera med bubbel från Cramant hittar jag inte här men det kan ha att göra med den något uttorkade karaktären. Min erfarenhet av så här gammal Champagne är begränsad.
Råmaterialet i den här har aldrig varit enastående och ett vin blir inte magiskt mycket bättre bara för den har hunnit bli 36 år gammalt. Det är en intressant och bra Champagne men jag tror att den Champagne som Diebolt-Vallois gör idag är bättre än den här var i sina unga år, dock en mycket kul upplevelse.

Inga kommentarer: