onsdag, juni 03, 2009

Cuvée des Vieux Ceps 2002 (Chateau Barrejat)

Det här är den andra av bröderna Capmartins (Denis) toppcuvée gjord av druvor som har en ålder mellan 80 till 200 år, anmärkningsvärd ålder. Flaskan dricks bredvid hans brors vin Cuvée de Couvent 2001.

Doften är mörkare, dovare och har ett inslag av brett som Cuvée de Couvent inte har. Mer Bordeauxlik med cederträ och nyvässad blyertspenna. Den brända leran finns även här samt plommonfrukt, tobak, lite krut, kaffe, choklad, ett uns luft tar fram tydligt nötiga nyanser. Det finns även en fin blommig ton som påminner om Nebbiolo vilket lyfter vinet rejält. Extremt Bordeauxlik, Saint Julien kanske.

Det här ett riktigt kraftpaket som lyckas kännas balanserat och fräscht trots dess becksvarta karaktär. Det tar runt en timmes luftning innan det vaknar.
Smaken är klart mjukare än jag minns den senast men har fortfarande en markerad kärvhet. Friska syror och väldigt Bordeauxlik på många sätt, hallon, plommon, kaffe och mörk choklad, viol och gräs. Föredömlig balans och uppfriskande personligt vin. Prisvärdheten är enormt hög även för detta vin, 129 kr för fyra år sedan. Kvaliteten ligger i nivå med ett medelbra Bordeauxvin med betydligt högre pris.

Tidigare föredrog jag detta vin före brodern Guys vin, nu har Cuvée de Couvent utvecklats mycket och ligger mycket närmre Denis kvalitet men om jag måste välja så väljer jag denna flaska även idag. Om ett par år kanske det blir det omvända om Cuvée de Couvent fortsätter på den inslagna vägen. Båda dessa viner spöar Montus vilken dag som helst trots att de ligger en bra bit lägre i pris, varför tar inte SB in dessa istället?

Inga kommentarer: