fredag, oktober 31, 2008

Chateau Bélair 2004

Chateau Bélair 2004 har den högsta klassificeringen i Saint Emilion, Premier Grand Cru Classé, fast B-laget givetvis. Odlingarna består av 80% Merlot och resterande Cabernet Franc. Det här är första gången jag ser deras nya etikett, tidigare var den gammaldags snirklig och fin, den här tycker jag är lite trist.

Mycket finstämd öppen doft med mycket lera, mjölkchoklad, parfymerad blommighet, smultron, kanel. Ingen som helst modern hård rostad ek utan mer druvig och ren karaktär, Bourgognelik är ett bra epitet. Med kortare luftning lyfter vinet ännu några snäpp och det är en ren njutning att bara sitta och lukta på det här, mycket komplex och klassisk. Inga söta ekfatstoner eller annan klumpighet som stör utan bara en blommig merlotdoft uppbackad av järn och cederträ.


Rätt lätt smak med underbar balans, ingen ung kärvhet eller vass syra utan öppet fruktig och bärig, smultron, mjölkchoklad, lakrits, inga gröna toner, lång och läskande. En endast fyra år gammal Bordeaux som utan problem går att dricka på fri hand, okomplicerat god.
Bortsett från den förmodligen rätt korta levnadstiden det här vinet har så är det ett av de bättre bordeauxviner från 2004 jag druckit. Ett vin som visar att kraft inte är samma sak som kvalitet, här handlar det om balans. En lättviktare för de som uppskattar Bourgogne.

Inga kommentarer: