måndag, oktober 20, 2008

Abellars 2004

Abellars 2004 är ett uppskrivet vin som klockar in på 96 (!) poäng i WA. Receptet är i sedvanlig Prioratstil med urgamla stockar växandes på svårtillgängliga bergsluttningar, druvmixen är 50% Garnacha, 25% Cariñena, 15% Cabernet Sauvignon och 10% Syrah.


Mycket tät fruktig doft med modern touch, rejält likörlik som känns väldigt typisk för Priorat, det finns massor av kraft och komplexitet i det här. Den där extrema doften av vildhallon och brända örter slår igenom, rätt mycket ek levererar smörkola och kaffetoner. Jag går igång på det här! Det växer med luftning och doften blir helt underbar, kryddor som nejlika och kanel, örter, jordgubbssylt, fänkål, rostat bröd precis på det sätt som en utvecklad Champagne brukar dofta, gräs, smörkolan kommer fram igen, mycket fin doft.
Tät smak som är lite ungt druvig med ekfat och lakrits. Kompakt lite likörlik smak där vildhallonen går igen, kaffe, lite gräs, markerad syra som ger bra balans, lakrits igen, russin, plommon. Ska man negga lite så kan russintonerna ta lite överhand men det är nåt som ligger i områdets stil, i övrigt väldans bra (inte 96 poäng dock) och bättre än Puig. Den är fortfarande ung, lite vass och sluten i smaken. I nuläget är doften bättre än smaken, något som tiden kommer räta ut.

Inga kommentarer: