fredag, oktober 03, 2008

Clos Fourtet 2004


Clos Fourtet 2004 är klassificerad som en Premier Grand Cru Classé B. Vingårdarna är planterade med 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc. De nya ägarna (efter tidigare Lurton) konsulterar Derenoncourt vid framställningen vilket anses ha lyft kvaliteten de senaste åren. Mellan 80-100% ny ek används beroende på årgång.

Doften är först helt intetsägande, jag har provat det här en gång tidigare och känner inte alls igen det. Det tar uppemot en timme innan det helt plötsligt kommer loss från sina järnbojor och börjar visa vilka kvaliteter det här vinet faktiskt har. Doften blir djup, nötig och fascinerande, en aristokratisk dov doft som visar på lera, plommon, fin kryddighet som går mot kanel, vildhallon, tobak, ceder, det finns inga brettiga nyanser alls. Rent och fräscht i stram klassisk stil, att det är minst 80% ny ek i det här känns inte alls.

Smaken är stram och nötig där frukten hålls i ett järngrepp. Återhållen och klassisk med mycket finstämd komplex frukt, mörk bitter choklad, plommon, gräs, kaffe, ungt kärv. Utvecklingen med luftning tyder på att det kommer vinna mycket på lagring. Mycket rent, fräscht och elegant. Kanske lite lite hedonism i den fas som vinet är i just nu men mycket traditionellt och en uppvisning i St.-Emilion karaktär.

1 kommentar:

Krasse sa...

Intressant! Men inte lätt att bedöma unga bordeauxer !
När det gäller detta slott så har jag prövat en del olika årgångar under senaste åren. I våras hade jag en -62:a, jo faktiskt; väldigt bra tillgänglig, förvånansvärt stram, inte alls "för gammal". Dock har några olika från -70, -75, -78 varit av växlande kvalité. Men den verkar hålla bra och tidigare haft en långsam utveckling. Det verkar som 2004 är en underskattad årgång överlag!
)kransen