måndag, oktober 13, 2008

Taberner 2005


Taberner 2005 av Huerta de Albalá består av 80% Syrah och resten Merlot och Cabernet Sauvignon enligt hemsidan, enligt Vina Espanola är det endast Syrah, förvirring. Vinet har klassificeringen Vino de la Tierra de Cadiz då druvorna inte är tillåtna i detta sherrytraditionella område. Vinet har legat ett år på franska Allierfat.


Doften som verkligen slår upp från glaset har ett imponerande djup och är sällsynt komplex med nyanser av rostat kaffe, smörkola, sötlakrits, julkryddor, choklad, lingon, lite balsamiska nyanser, bigarråer, basilika och ett uns gräs.

Tät och krämig med kompakt smak, det finns en lätt syrlig bärighet som påminner om lingonmarmelad, bra syra som lyckas balansera upp den sötaktiga frukten, tydligt ekad med kaffe, lakrits och smörkola.

Tycker man om fruktdrivna Shirazviner bör man absolut prova det här, ett mycket speciellt och bra vin som spöar alla nya världen Shirazviner i samma prisklass. Huerta de Albalá gör även en lyxcuvée som kostar tre gånger mer, den vore intressant att prova. Parker gav vinet 92 poäng.

Inga kommentarer: