söndag, december 27, 2009

Philip Shaw Nr 89 Shiraz Viognier 2004

Philip Shaws Shirazviner är betydligt lättare och subtilare än gängse viner från Australien, det kanske är därför de hamnat i skymundan. Det här vinet har Pinot Noir-lika kvaliteter med mjuk bärig frukt och silkiga tanniner. Visst är syran förhållandevis låg och en del vaniljtoner dyker upp men det är inte alls det vanliga kraftpaketet med tuggbar frukt och mängder av ek vilket det oftast är på den här nivån.


Doften är stor och djupt komplex med smultron, tranbär, stensöta, lakrits och vanilj. Det finns ett tydligt blommigt/parfymerat inslag på ett sätt som får mig att tro att Viognierinslaget är förhållandevis högt. Mycket fin och intressant doft på ett balanserat sätt. Med lite luft kommer lite rökiga tjärpastilltoner och mint fram.

Smaken är mjuk med sötbärig frukt, snäll tanninstruktur och låg syra. Komplext och gott, ett vin som många skulle definiera som ”väldigt gott” men som för mig saknar lite personlighet och struktur för att göra det intressant.

Det är framförallt efter lite luft som jag blir riktigt uttråkad av det här, korkar igen det och öppnar en Casalferro istället. Jag hade hoppats att det skulle ha fått en balans och komplexitet som tex Glaetzers Bishop Shiraz får med lite ålder men tyvärr har det inte det.

Inga kommentarer: