onsdag, december 16, 2009

Aalto 2006

Mariano Garcia fick kicken som vinmakare på Vega Sicilia 1998, året efter skapade han Aalto, med höga ambitioiner. 100% Tempranillo från gamla stockar i Ribera del Duero, fransk ek. Det finns även en supercuvée som heter Aalto Pagos Seleccionado och nyligen skapades ett vitt vin, Ossian av 180 år gamla Verdejostockar med matchande prislapp, det blir ett vin att leta efter nästa gång jag är i Spanien.

Efter en sväng i karaffen doftar det av mosade blåbär och hallon toppat med grädde. Bakom det struktureras det upp av viol, mulljord, sten, lite rök, lakrits och valnöt. Mycket stor, komplex och inbjudande doft med tydliga fat som ändå inte tar över.

Smaken är kompakt med mörk tät frukt, tobak, lakrits, kolaremmar, tjärpastiller och blommor. Visst är det rätt mycket fat och har en modern touch men det är ett väldigt bra och gott vin, betydligt bättre än många andra moderna exklusiva viner från Spanien som tex Roda. Det ska bli intressant att följa det här vinet när det får lite mer ålder och eken blir mer integrerad. 94 poäng av Parker.

3 kommentarer:

Anders Öhman sa...

Ossian är sanslöst bra! Här är mina tasting notes av 07:an:

Djupt limegul färg. Mycket stor doft av rostat kaffe, choklad, färska champinjoner, saffran, rök och tydlig ton av mogen persika. Mycket fyllig med hög syra som döljs av koncentrerad, nästan fet, frukt. Fin fatstruktur, rostade toner, nötig. Mycket, mycket lång eftersmak med mineralton och liten bitterhet.

Anders Öhman sa...

Här är förresten tasting notes med fler toppspanjorer inklusive Aalto PS:
http://ohmansmatovin.wordpress.com/2009/10/17/en-makalos-provning/

Ingvar Johansson sa...

Hej Anders o Ezra ! Kan bara hålla med er beträffande Ossian. En av årets stora vita vinupplevelser. Mina intryck hittar ni här;http://billigtvin.blogspot.com/search?q=ossian