fredag, december 25, 2009

Chateau Pape Clément 2002

Pape Clément är det äldsta vinhuset i Bordeaux. Det grundades 1299 av Bertrand de Goth, sex år senare då han blev utnämnd till påve döptes gården till Chateau Pape Clément. 90% av arealen på den 30 hektar lilla vingården består av röda druvor.

Doften osar enormt hög kvalitet men inte på ett självklart, inställsamt, yppigt eller sminkat sätt utan på ett stenigt, kompakt sätt. Tät frukt och sällsynt bra mineralkänsla som lyfter det här vinet ovan en normal upplevelse av bra Bordeaux. Ruggigt snyggt bygge med mörk choklad, tät plommonfrukt, lera, rost, gul paprika, cederträ, blyertspenna och en del fattoner.

Smaken är krämigt tät med fin frukt utan att vara alltför inställsam, balanserat modern. Plommon, vildhallon, mogen gul paprika, kaffe, rost och choklad. Det är balansen mellan komponenterna av frukt, fat, fräschör och under det en underbart stenig mineralkänsla som gör det här till ett av de bästa vinerna hittills i år. Ännu är det ungt och oförlöst med mycket kvar att ge men redan nu är det enormt bra.

Parker utnämnde det här till årets vin i Graves, alltså bättre än både Haut-Brion och La Mission. Haut-Brion har jag provat och jag håller helt med, jag tycker till och med hans 93 poäng känns aningens snåla, så bra är det. Dock är det ett vin som nog kan falla mellan stolarna om man ruschar förbi det i en provning och inte är uppmärksam, det är så att säga inte lika lättgillat som tex Mouton, Smith-Haut-Lafitte Larrivet-Haut-Brion ska det  vara, eller Mondotte. Ett ypperligt exempel på begreppet ”terroir” och helt klart den bästa 02'an från Bordeaux jag druckit.

Inga kommentarer: