torsdag, november 13, 2008

Tamburlaine Semillon 2002

Underbar tät och kryddig doft, mycket rökig och karaktärsfull, honung, ingefära, linoleummatta, bivax, gråpäron och citrusskal.
Lång frisk mak som har en fantastisk precision och längd. Jag är en sucker för Hunter Valley Semillon och det är precis lika bra som det alltid har varit, kanske ännu bättre. Sedan prissänkningen till 149 kr för snart två år sedan har jag nog druckit 15-20 flaskor av det här och det blir bara bättre och bättre.
Den friska grapeiga känslan, mineraltonerna som inte ligger långt efter en bra Champagne och karaktärsfullheten slås inte av många andra viner. Samtidigt tror jag att många oerfarna konsumenter starkt skulle ifrågasätta det här vinets mycket personliga stil: ingen ek, låg alkohol, snustorrt, hög syra, mer dova stennyanser än normala fruktnyanser etc. Det finns mycket i den här typen av vin som går igen hos åldrade semillonbaserade vita bordeauxviner (förutom eken) vilket är en annan personlig favorit. Mitt lager är tyvärr på upphällningen.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Mmmm, det här låter både gott o synnerligen prisvärt. Har bara druckit enstaka Hunter Semillon men läst mkt gott om dem. Vinet verkar inte finnas kvar på SB, har du ngn aning om man kan få tag på detta, eller liknande vin, för liknande (<200 SEK) pengar?

Ezra sa...

Att hitta så här bra urtypiska Hunter Valley-semillonviner är sällsynt vilket var anledningen till att jag köpte på mig så många. Den lanserades för 199 kr men sänktes till 149 kr.
Den bästa på marknaden är Tyrrell's Vat 1 men den kostar också lite mer.
En bra representant är dock Tim Adams Semillon 2006 (nr 98887) för 139 kr.