tisdag, november 04, 2008

Grand Cour 2007 (J.-P. Pellegrin)

Grand Cour 2007 består av Kerner och Sauvignon och är det sista av de vita viner jag fick hem från Schweiz. Pelligrin har bra rykte, bland annat för sina Pinot Noirviner, han håller till i Peissy, en underregion till Geneve.

Vinet är ungt och ger först både kryddiga nyanser samt en del grön frukt samt gräsighet (förmodligen från Sauvignondruvorna), citrus och krusbär.
Syran känns inte helt balanserad utan ger ett ettrigt intryck som inte är så tilltalande, upplevs som om syra är tillsatt i efterhand. Såpass att jag öppnar ett annat vin och använder en del av det här till maten istället. Även i smaken ger det en udda kombination av Pinot Grislik kryddighet - ingefära och pomeransskal samt torkad frukt, under detta finns en hel del ung gräsighet och krusbärstoner. Det här vinet ger inte heller mersmak, fortfarande är de bästa vita Schweiziska viner hittills de jag drack på Rochat. Ok men inte mer.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Rätt mycket alkohol, 13,8% ! Kanske bidrar till den där ettrigheten...

Har du testat chasselasvinerna från Dézaley /Vaud ?

Ezra sa...

Det här hade en svårdefinierad obalans som gjorde det svåruppskattat, kanske dels alkoholen som är lite hög men syran kändes liggandes utanpå på ett udda klumpigt sätt.

Nej tyvärr, har inte testat viner av Dézaley.

Det bästa vinet jag drack där nere var en Païen av Simon Maye, mycket bra i en Pinot Gris-liknande stil med komplexitet, balans och längd.

Finare Vinare sa...

Kolla in appellationens hemsida:

http://www.dezaley.ch/

Så himla läcker sydsluttning! Vi bodde i Rivaz (fin liten by) där det finns minst ett dussin producenter att besöka och ett trevligt värdshus. Förutom viner på chasselas finns en del lättare röda att prova..

Païen, är det en druva? Aldrig ens hört talas om den...

Vinosapien sa...

Païen är en synonym för Gewurztraminer. Ibland kallar dom den också för Heida. Ska inte vara lätt;-)

Ezra sa...

Vad jag har förstått är den medlem i Traminerfamiljen men en annan klon än den Gewurztraminerdruva vi är vana vid. Smak/doftmässigt var den (eller de andra jag druckit)inte lika aromatisk och blommig som en Gewurztraminer utan mer Pinot Grislik.