tisdag, november 04, 2008

La Bourgeois 2006 (Henri Bourgeois)

Druvorna till La Bourgeois 2006 har vuxit på flintajordar, en tredjedel av vinet lagras på ekfat resten på ståltank. Musten får ligga länge på sin jästfällning med kontinuerlig battonage.


Tät subtil Sauvignon Blanc doft, ingen övertydlig gräsighet eller unken ton. Riktigt komplex med aningens fet känsla, gul och grön frukt, mineral/flinta, gula plommon, en balanserad nyans av nässlor kan kännas men utan den där övertydliga svartvinsbärsbladskaraktären. Eken ligger bara som en fin liten krydda i bakgrunden, den är förvånansvärt integrerad med tanke på att så mycket som en tredjedel har legat på fat och med tanke på vinets ungdom.

Tät balanserad smak med sällsynt komplexitet och fyllighet för en Sancerre. Mogen gul frukt, citrusskal, grape, rabarber, nässlor och lite ekfatskaraktär. En uttryckte det som att man brukar behöva gå till Bordeaux för att hitta så här bra Sancerre. Jag kan inte minnas en bättre Sancerre förutom 2002’an av samma vin. SB och jag brukar inte gå så bra ihop men är det så här bra kan man inte klaga. Det här kommer med säkerhet vinna en hel del på något års lagring, 8-10 år står det på baksidan.

Inga kommentarer: