lördag, november 15, 2008

Tahbilk Marsanne 2005

Chateau Tahbilk Marsanne 2005 har funnits länge på SB och har alltid varit ett kul och annorlunda köp, ett vin som utvecklas bra med lagring även om den har viss ålder redan som det är. Tahbilk har odlat Marsanne sedan 1860-talet, dagens vinstockarna är dock inte så gamla, som äldst är de från 1920-talet.
Nagambie Lakes är en underregion till regionen Goulburn Valley vilket i sin tur är en region i delstaten Victoria, mer specifikt Central Victoria. Det är ett h-te att hålla reda på alla deras GI etc, men den statliga hemsidan för vinnäringen har en bra karta med alla regioner utsatta.


Tät lite kryddig doft med mycket nyanser av torkad frukt, aprikos, persika, apelsinskal, en essens av honungspastiller samt en rolig doft som drar mot bakelit. Även en del medicinala nyanser som kamomill och menthol.
Smaken är rätt fyllig med en hel del mognad, mycket gul frukt med utvecklade honungstoner, lång och tät. Det här är ett vin varken bygger på modern kraft eller frisk markerad syra utan är uppfräschande gammeldags (känn på det paradoxala uttrycket) med rätt låg syra, utvecklad frukt i väldigt Rhonelik stil. Utan alltför mycket fantasi kan det placeras i norra Rhonedalen med sina Marsanne-typiska drag.
Annorlunda och bra vin med mycket högt kuriosavärde för pengarna.
Rhonarna tyckte också om det.

Inga kommentarer: