söndag, april 08, 2012

Vosne-Romanée 2005 (Sylvain Cathiard) och Échezeaux 2007 (Daniel Rion)


Vosne av Cathiard är, givetvis, väldigt bra. Tät Vosnetypisk doft av nötter, blommor, örter, röd aningen träig frukt och annat i en rätt stram lagringskrävande stil som är väldigt bra men lite krävande.
Tät smak som följer doften med röd frukt, örter, lakrits, citrus, tätt men silkigt. Riktigt bra men fortfarande lite lagringskrävande stumt.

Efter denna dricker vi en Grand Cru av den ena av bröderna Rion, de är enligt hörsägen djupa ovänner. Helt enligt klassificeringen så spöar det här klart det tidigare vinet trots svag årgång mot bra. Stor och enormt aromatisk doft i ungt bärig och blommig burgundisk stil. Exotiska kryddor och citrusskal, stort på alla sätt bortsett från att det ännu är helt primärt.

Det är framförallt i smaken dess ungdom visar sig med en markerad ung syra som lägger sig en del med luftning men det är redan väldigt gott och komplett. Tät parfymerad smak med stort djup, väl ungt men med stor potential. Wow, det här kommer bli fantastiskt om några år, bästa Pinoten på länge.

Daniel Rion har hamnat lite under bourgogneradarn vilket uppskattas då priserna är modesta, framförallt för högre klassificeringar.

Inga kommentarer: