söndag, april 17, 2011

Keyneton Estate Euphonium 2004 (Henshcke)

Det här är ett av Henschkes viner i mellanprisklass, eller lägre prisklass om man ser till Henschkes övriga viner. En blandning av Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc under skruvkapsyl. Henschke är en av mina favoritproducenter i Australien.

Tät och djupt fruktig doft med rejält drag, dock ingen överdriven senskördad stil eller överkokt sylt som modernister ofta dras med, alltså inte som ett Ben Glaetzer-vin. Salmiak och en blandning av röd och mörk frukt blandas med ett lite bacon och svart te. En hel del fatiga vaniljtoner och kaffe. Väldigt stort och insmickrande på ett ändå fräscht sätt. Det är lite reduktivt och tjänar rejält på luft.


Smakrikt med väldigt fyllig känsla, te, cederträ, söt röd och mörk frukt, fattoner och salmiak. Väldigt gott med endast ett aningens störande drag av alkohol (14,5%) och lite för kompakt för min personliga smak, de andra har dock inga problem med det. Väldigt gott nu men den kommer nog balansera ut sig med ytterligare tid på rygg och bli fräschare med mer tertiära drag om runt fyra år. Bland det bättre man kan få från Australien i den här prisklassen (309 kr våren 2008) och utan problem värt sitt pris. Inte på nivå med den fabulösa Mount Edelstone i höstas men det var inte heller väntat.

Inga kommentarer: