lördag, april 30, 2011

Chablis Grand Cru ”Les Clos” 2007 (Drouhin)

Det börjar bra men lite ungdomligt stumt. Koncentrationen är klart på Grand Crunivå men det behöver lagring eller luft för att visa upp hela sitt register.
Doft av krita, musselskal, stenfrukt, halm och citronfudge. De använder bara gamla fat och det ligger mest som en krydda i bakgrunden, det känns som de har minskat faten det senaste decenniet.


Smaken är rejält tät med en krämig fin känsla. Stramt kritigt och samtidigt ”Les Clos”-typiskt tung. Det är med luft efter ungefät halva flaskan det här vinet verkligen kickar igång och visar upp sina kvaliteter. Då kommer det fram mer komplexa aromer, mer havskänsla av jodstinna ostron och djupare frukt.


Ett väldigt drickvänligt vin, man blir mer sugen ju mer man dricker och lagring kommer lyfta det här flera snäpp. Det är inte framfusigt eller insmickrande fatigt utan stenigt och återhållsamt på ett sätt jag gillar. Minst ett par års lagring behövs. 2004'an jag drack senast var ett drygt år äldre då och var klart mer öppen. Priset på BS är väl högt och andra kanaler är att föredra, 599 kronorsbra är det inte men väldans bra.

2 kommentarer:

Kayaker sa...

599 spänn känns som ett rövarpris när du kan få t.ex. Jean-Paul&Benoit Droins 2008:a av Les Clos 200:- billigare.
Det är ungefär på den prisnivån de flesta Chablis GC ligger på om man handlar på SB och många är ju bättre än Drouhin på att göra Chablis...

Ezra sa...

Ja, precis, den är inte värd 599 sek. Ser att den kostar ca 360 i engelska nätbutiker vilket är mer rimligt.