söndag, april 03, 2011

Chardonnay "Estate Vineyard Beechworth" 2004 (Giaconda)


Giaconda ligger högt på listan över Australiens bästa vinproducenter. För mig är det deras Chardonnay som är deras främsta vin, trots deras imponerande Syrah och Pinot Noir-viner.


Det här är helt moget och behöver inte luftas alls efter korken dras ur. Helt öppet med ett otroligt djup i doften, ett sånt vin som får alla att tystna. Bortsett den underbart nyansrika frukten finns det även ett mineraldrag man inte brukar hitta i aussichardonnays och ett drag av petroleum, det går inte riktigt att sätta fingret på alla dofter, massivt vin. Fantastisk doft som inte nödvändigtvis känns som en stor vit Bourgogne men ändå är lika bra, fast med ett mer fläskigt australiensiskt drag.


Supertät smak med fascinerande djup och stor personlighet. Anslaget är rätt fläskigt med mogen tropisk frukt men det finns även citrusskal, krita, honung, grönt te och mycket mognadstoner av hasselnötter och brynt smör. Alkoholen stör inte alls. En smak som klingar kvar länge, stort vin! Helt moget och bör inte lagras längre. Helt klart bästa aussiechardo jag någonsin druckit.

Inga kommentarer: