måndag, april 04, 2011

Il Blu 2002

Il Blu görs av Sangiovese och Merlot samt en rejäl men välmåttad dos nya fat. Det här är ett italienskt vin i balanserat modern stil som jag verkligen gillar.

Stor medoclik doft med cederträ, mörk bitter choklad, plommonkompott, viol, dov tät frukt och ett väldans djup, superfin doft som är alldeles lagom insmickrande. Väldigt bra!


Smaken är tät och lagom modern i en stil som är väldigt Medoclik fast med lite bittra italienska körsbärskärnor. Typ som en imaginär blandning av 70% Ducru-Beaucaillou och 30% toppbrunello. Superkomplext, ruggigt gott med imponerande längd. Perfekt mogen just nu och en grym prestation för 2002.

För 264 sek är det ett av de bättre vinköp jag gjort, WS 92 poäng är nästan i underkant för den här flaskan men det här är också den bästa hittills, och tyvärr den sista. Så tålamod krävs för de yngre årgångarna i lagret. Jag kanske var på bra humör men den här var enormt bra.

3 kommentarer:

:3) sa...

Mycket övertygande speciellt med hänsyn taget till den svaga årgången.
Hur står sig de bättre årgångarna, har de fläskig frukt till skillnad från denna tämligen slanka uppenbarelse?
/P

Winepunker sa...

De står sig bra, men är en annan sak. Normalt behöver de runt 8 år för att hitta hem. Jag provade 2004 nyligen, en lite stabbigare sak än 2002:
http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2011/3/18_Brancaia_Il_Blu_2004.html

Ezra sa...

Ja, Brancaia verkar helt ha missat att 2002 är en skräpårgång men visst är den lite lättare än bättre år. 8 år, som WP säger, är en bra ålder att sikta på, minst.