fredag, mars 19, 2010

Gran Veigadares 2002

Fjärde gången jag dricker det här vinet, men första gången en 2002'a. Spaniens troligen bästa vita vin, alla kategorier. En ren Albarino lagrad på stora ekfat, 2550 och 500 liter, stockarna är över hundra år gamla. Allt med sikte på att skapa en unik Albarino, och de lyckas.Det här vinet är mycket speciellt. Stilmässigt liknar det en perfekt blandning mellan en Riesling och en stor klassisk Bourgogne. Fet kryddig karaktär och mineral blandas med en stor aromatisk doft av exotisk frukt, grönt te, ingefära, fina fattoner, citrusskal, krusbär, mineral, rabarber och salmiak. Det finns en hel del smöriga nyanser som kommer mer av ålder och battonage än ekfat.

Supertät smak med en del utveckling, komplext och långt med balanserad fatton. Åldern har givit den en mjuk mogen känsla. Albarino mognar ganska fort och åtta år som den här är är alldeles lagom för den här höga kvaliteten, möjligtvis kan den lagras några år längre. ”Vanliga” Albarinos tål inte så här lång lagring.
Mycket eget och enormt bra vin som slår allt annat jag provat från Spanien när det kommer till vita viner och jag har provat det mesta av det bästa. Fantastiskt vin som tyvärr får stackars Fefinanes III Ano bredvid att blekna lite.
Det finns dock tre mindre bra saker med det här vinet: Flaskform, etikett och pris.

3 kommentarer:

Miguel C.L. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Miguel C.L. sa...

Låter sublimt, men är det privatimport som gäller om man inte drar till Spanien? Hälsning

Ezra sa...

Japp, det är det dessvärre.