lördag, mars 06, 2010

Chateau Pichon-Baron 2002

Det här är första smakprovet av Pichon-Baron 2002 vilken köptes som primörköp på SB för några år sedan. Det verkade ha varit rejält motsträvigt med gröna toner när det släpptes och fick mycket svala recensioner av flertalet internationella vinskribenter, Jancis Robinson vände dock helt efter ett par års ytterligare lagring och tyckte att det ett av årets bättre viner från Pauillac. Jag provade det aldrig som ungt men har stora förhoppningar.

Först är det lite stumt men visar på en tät nötig karaktär med klassisk struktur, frukten känns lite ekigare än äldre årgångar. Det finns även ett tydligt drag av mogen grön paprika som kan ha tagit överhanden i början och nog var det som J.R. retade sig så mycket på i vinets ungdom. Nu märks det men tar inte alls över. Mycket dovt och strukturerat vin med stor potential, inte fläskigt eller insmickrande.

Efter någon timmes luftning kommer frukten fram allt mer och vinet tar an en förvånansvärt exotisk karaktär samtidigt som det gröna draget dämpas. Det drar alltmer mot Saint Estephe i allmänhet och Cos d'Estournel i synnerhet med ett övertydligt drag av kokos och en mer chokladig doft än vad jag är van vid från Pauillac. Mineraliteten finns men är inte lika påtaglig som den brukar.
Ett vin med stort djup och komplexitet som fortfarande har en del att hämta med ytterligare lagring. Kanongott nu men bör lagras ytterligare i minst 3-5 år.

Inga kommentarer: