måndag, mars 08, 2010

Diebolt-Vallois 1976

Diebolt-Vallois (Jaques Diebolt) tog för några år sedan över sin svärfars (Guy Vallois) champagnemarker (Guy avled), i det övertagandet följde det med ett lager av gamla flaskor som de senare etiketterade under egen etikett, en del av dessa hittade till Sverige via Prime Wine. Det är alltså lite missvisande att de etiketteras under namnet Diebolt-Vallois. Druvorna kommer från byn Cuis, inte Cramant som det står på flaskan, det är Diebolt-Vallois hemvist. En ren BdB.


Förra flaskan var lite trött med väl mycket bokna äpplen och lite uttorkad frukt. Den här flaskan är betydligt fräschare. Medelstor doft med mogna äpplen, krita, bara en anings oxidativa nyanser, nötter, grape mer steniga toner som drar mot skiffer. Komplext, gott och väldigt intressant även om det inte är så där riktigt stort, men priset var inte heller så värst saftigt.

Frisk smak med mycket nötter, grape, nougat, mogna äpplen, lite sherry, det finns fortfarande fruktsötma som gör det balanserat och gott men det är dags att dricka upp.

2 kommentarer:

Winepunker sa...

I mars 2005 hade jag förmånen att få prova en nydegorgerad (april 2004) Diebolt-Vallois 1976 på magnum, inköpt direkt på plats. Underbar och fräsch med massor av mineral i aristokratsik stil, parad med gräddiga syror och exakt definition.

När dog Guy Vallios? Vad den magnumbuteljen en 'äkta' Cramant eller något från Cuis?

Ezra sa...

Vet inte när han dog.
Så vitt jag har förstått är alla nysläppta viner av gamla 70-talsårgångar gjorda av Guy Vallois i Cuis. Cuis ligger granne med Cramant men är en 1:er Cry-by. I de nya årgångarna av "Vintage" kommer 60% från Cuis.