lördag, juli 25, 2009

Michel Turgy Blanc de Blanc NV (Magnum), Chateau Mont-Redon 2003 (Magnum), Bem bi Bre 2004 (Magnum)

Pappa fyller pensionär och jag tar upp några magnumflaskor för att förgylla tillfället, eller dränka sorgen, beroende på hur man ser på saken.

Michel Turgy är en liten Champagneproducent i Mesnil som gör ett av SB’s billigaste bubbel, magnumflaskan är även den väldigt överkomlig i pris och levererar väldigt mycket Mesnilkaraktär för priset. Det här är extremt Mesniltypiskt med mängder av krita och ostronskal i glaset. Frisk syra, gröna äpplen, lime och grapefrukt, gråpäron och än mer stenkänsla. Det börjar komma en del mer utvecklade nyanser av nötter och ett uns smörighet men den är fortfarande ung. Mycket bra för priset.

Chateau Mont-Redon är även den billig för sitt ursprung nu när var och annan CdP har stigit i pris som raketer, det känns avlägset när tex Clos des Papes kostade 189 kr (årgång 1996), men, men. Den här flaskan känns oväntat knuten och stum, det finns en del röda bär men den har inte alls den fruktintensitet man väntar sig. Tobak, teblad och korint kommer fram men den lyfter aldrig och blir bara en mjuk helt ok måltidsdryck. Enormt mycket sämre än den 2005’a jag drack för en kort tid sedan så förhoppningsvis är den i en stum fas
.
Ovan nämnda flaska blir helt överkörd av den alltid lika bra Bem bi Bre 2004. Efter någon timmes luftning ger den en stor animalisk doft med en lite modern fatton. Doften är intensiv med mörk tät frukt, tobak, läder, cederträ, brända örter och kaffe. Känns som en blandning mellan stram Medoc och bonnig sydfransos. Smaken är kompakt men samtidigt fräsch, tät och lång. Som alltid ett mycket bra vin.

Inga kommentarer: