torsdag, juli 16, 2009

Corton Vieilles Vignes 2000 (Girardin)

Det här är en mycket bra och druvtypisk Bourgogne. Exotiskt utvecklade aromer av tryffel, jord, svamp, övermogna jordgubbar och läder slår emot i första sniffen från glaset.
Doften är riktigt komplex med ett oväntat djup. Mängder av röda bär som smultron, rönnbär etc med lite balsamiska nyanser, trä och citrusskal.
Tät smak med ännu ung frisk syra, ingen direkt strävhet utan det är mest syran som står för strukturen. Smaken är som doften med röda bär, både söta som smultron och jordgubbar samt mer syrliga som rönnbär och lingon. Även en del gräs, citrus och choklad kommer fram.

Doften imponerar i början men smaken känns inte lika bra, den saknar lite tyngd (även för en Pinot). Vinet luftas i ett par timmar och blir allt bättre med mer frukt. Den är riktigt bra för priset och slår nog den Corton ”Clos de Roi” av Girardin jag drack för ett tag trots att det här är billigare och ska vara enklare. Bra för priset som sagt men precis som med Girardins andra Corton inte riktigt på Grand Cru-nivå.

Inga kommentarer: