söndag, juli 19, 2009

Chateau du Parc 2000 och Domaine de Chevalier 2001

Chateau du Parc 2000 var en lansering på SB för knappt fyra år sedan. Det är ett rätt okänt slott, årgång 2000 anses vara det bästa vin de dittills producerat och fick rätt höga poäng av tex WS, 89-91 poäng.

När den lanserades var vinet öppet och tillgängligt med djup fin frukt. Nu har den karaktären förstärkts ytterligare. Doften är vidöppen direkt efter korken dragits ur, en modern doft med mycket fat, smörkola, rostat kaffe och mjölkchoklad. Smaken är rätt sötfruktig i ekig rund stil. Det är gott och komplext men saknar riktig Bordeauxkänsla, dock värt sina pengar. Bredvid vinet den ställdes mot upplevdes den inte oväntat som banal i jämförelse.

Domaine de Chevalier 2001 var matchens solklara vinnare. Det här vinet köpte jag i Köpenhamn för ett par hundra mindre än vad den skulle kosta i Sverige. Hjo tar 699 kr för 1998’an, också ett fantastiskt bra vin för övrigt.

Druvsammansättningen i vingården är 64% Cabernet Sauvigon, 30 % Merlot, 3 % Cabernet Franc och 3 % Petit Verdot. Mellan 40-60 % av skörden går in i förstavinet. Förstavinet lagras på mellan 40 till 60 % nya ekfat i upp till två år.

Doften är superklassisk och trollbindande. Här har inte druvorna plockats övermogna som i du Parc utan bara perfekt mogna. Doften har en del burgundiska kvaliteter med söta vildhallon och smultron, allt inlindat i en mycket fin parfymerad ton som av en nyplockad blombukett, sandelträ, cigarrlåda och ett uns choklad. Järnmalm och borstat stål ger den en klasisk stram ryggrad. Perfekt ekfatsbehandling.
Smaken är lite ungt stum till en början och behöver någon timme på sig för att få fram rätt känsla. Inte modernt kompakt utan frisk och fräsch med intakta syror. Lång och underbart komplex.
Bästa bordeaux jag druckit på länge, bortsett från Pichon Lalande 1997. Dock behöver den mer tid, minst tre år till innan nästa flaska tas upp.

1 kommentar:

Frankofilen sa...

Mmm, 2001 Chevalier låter underbar. Det var ett tag sedan jag drack den senast, men har precis fyllt på förråden.