söndag, juli 12, 2009

Le Tense 2005

Funderar om jag vill dricka vitt eller rött till min paellainspirerade söndagsmiddag, h-te vad dyrt saffran har blivit. Det slutar med en rak och ärlig nebbi som har en del likheter med ett vitt vin, hög syra med en hel del citrustoner. Jag kan inte komma på en lika bra nebbi än den här i samma prisklass, Le Tense håller alltid stilen. Vinet kommer från Sassella vilket är ett av fyra områden i Valtellina som får bära DOCG-titel, alltså Valtellina Superiore.


Doften är druvtypisk med bra frukttäthet för att vara en Nebbiolo/Chiavennasca på den här nivån. Körsbär, rönnbärsgele, nypon, tegel, lite rosor, jord, balsamvinäger och svart te.
Bra smak med skarpa syror på ett mycket aptitretande sätt. Röda syrliga bär samsas med nypon och teblad vilket resulterar i en ovanligt intressant upplevelse för priset. Luftning gör mycket för det här och vinet blir bara bättre och bättre med tid. Nyponen kommer fram alltmer.

Det har blivit för lite Italienska viner på senaste tiden, dags för mer. Inspirerad av andra bloggare har jag tagit upp en Castello di Brolio 1999, den ska bli kul att återse.

Inga kommentarer: