tisdag, juli 07, 2009

Chateau La Serre 2004

Det här doftar bra redan från första stund. Doften är ett typexempel på högra stranden med vissa moderna inslag. De rostade ekfatsaromerna av mjölkchoklad, kola, lakrits och kaffe styrs upp bra av mer strama nyanser av blålera, järnmalm och en väldans fin blommighet. Några klassiska cederträaromer eller blyertspenna har inte hunnit utvecklas. Lite luft gör doften än mer aromatisk och trycker ännu mer på blommor och merlottypiska ler- och chokladtoner samtidigt som den indikerar att den kommer leverera betydligt mer med ålder.

Smaken är lite ungt stum och outvecklad, stramare och syrligare än väntat. Smaken är nog den som vinner mest på luftning, den blir betydligt mjukare och balanserad med någon timmes luftning. Röda och mörka bär samsas med choklad, nymalda kaffebönor, lakrits, soja och örter, osså dessa fina blommor. Ett vin som lyckas kombinera en klassisk känsla med ett modernt anslag av rätt kraftigt rostade ekfat, men balanserat. De här flaskorna plockades upp för en spottstyver, runt 180 kr, jämfört med primörlanseringen av 2005’orna som de ville ha över 500 kronor för. Men anslaget känns mer 500 än 180 om jag skulle gissa pris, mycket lovande, men inte värt dom pengarna.

Jag tycker än en gång mycket om balansen och den fina aromatiska frukten hos 2004 i Bordeaux. Säger till min hjärna att köpa mer 2004 från Bordeaux, lite som det grovt underskattade året 1997. Viner gjorda för att drickas.

Inga kommentarer: