tisdag, september 16, 2008

Chardonnay Wild Ferment 2007 (Yalumba)


Chardonnay Wild Ferment 2007 av Yalumba lanserades i september. Vinet har en tät mycket fin doft med en ovanligt balanserad och fräsch ekfatsbehandling, jag får intryck av en lite krämigt gräddig känsla med persika, kvitten, citronskal, blommor, flinta och mandel. Smaken är mycket subtil för att vara en Australiensisk Chardonnay med balanserad ek, smaken känns gräddig utan svulstighet, nyanser av lemoncurd, gula päron, plommon och mandel. Ett sällsynt bra Chardonnayvin i prisnivån strax över hundringen och en uppfriskande erfarenhet i jämförelse med alla övergjorda konkurenter. Mycket burgundisk och mycket bra.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Intressant! Vill du jämföra Yalumban med Mâcon-Villages 2007 av Domaine Chêne?

Vi har druckit båda vinerna under senare tid, och tycker nog att Yalumban är aningen bättre, lite mer både homogenitet och komplexitet. Men vore kul att läsa din syn!

Eller om du har andra tips på bra (icke-fläskiga) Chardonnay för ca 100 SEK.

Ezra sa...

Maconvinet är betydligt lättare, men ett väldigt bra köp. Yalumban tycker jag mycket bra om, den är lite Meursaultlik i sin stil. Jag kan dock inte komma på andra viner i den prisklassen som håller måttet. Dock vill jag slå ett slag för Chardonnay 2006 från Arbois av Andre et Mireille Tissot, 161 kr, lite dyrare men ett underbart vin. Väldigt Puligny'ig i stilen.